Fredag 28 maj 2021: videosamtal med kuratorn


Vikt

76,7 (-5,2 sen 26/4) – det händer något i alla fall! Blir i genomsnitt 1,1 kg i veckan = borde ta ungefär 4 månader att gå ner till 59 kg (runt 16/9)

Dagen

Igår var en ångestfylld dag (varför vet jag faktiskt inte), men jag tog fegisens utväg och la mej redan kl. 20. Inte konstigt att jag vaknade vid sex imorse…

Eftersom jag hade tid för videosamtal med kuratorn kl. 10, så begav jag mej ut på min promenad vid åtta (mår bara dåligt av att sitta och vänta – förväntansångest….)

(Kan inte lägga till bildtext i WordPress – why?) Har nu återställt nya mobilen till precis likadan som den förra. Är som sagt inte speciellt äventyrlig haha (har raderat onödiga appar dock…):

Daglig promenad 80 min: ✔️ (120 min idag!)

Dagens KBT

Det kuratorn och jag pratade om var lite blandat. Hon har varit sjuk och inte kunnat nå mej på telefon, så det var ett bra tag sen vi pratade nu.

Pratade en del om hur jag hanterade att vara utan mobilen. Att vara utan internet är till och med en gräns för en introvert person! Det jag ”löste” problemet med var med mat och öl – flykt helt enkelt. Det hon fick mej att tänka på är att jag noterar krisen, bryter ihop (om än tillfälligt), samlar ihop mej och tar nya tag. Jag går igenom det mycket mer medvetet, snabbare och inte lika djupt ner, som jag gjorde för t.ex. ett år sen. Bakslag kan t.o.m vara bra eftersom jag ser skillnaderna.

Ska kolla upp CFT lite mer. Jag har ingen som helst medkänsla med mej själv och tankarna kretsar ständigt runt dömande av mej själv. Jag är bara människa och ibland går resåret sönder då rutiner bryts och jag lovar att försöka att inte döma mej själv vid bakslag. Det är helt begripligt att jag blir försämrad ibland. Kan försöka göra en SORKK när jag känner att jag är i en negativ tankeloop.

En uppgift till nästa gång är att jag ska återgå till mina dagliga anteckningar (morgon och kväll) och notera bra dagar. Varför är dagen bra, varför blev den det och vad känner jag efteråt? Och därmed fundera på vad jag behöver för att må bra/ta hand om mej själv.

Det andra ämnet vi tog upp är mina katastroftankar gällande arbetsträning. Jag bör försöka sätta fingret på vad målet med en arbetsträning är. Som det är nu känns det bara som ytterligare ett krav och tvång bland alla andra jag redan har på mej själv. Hur ska jag hantera någon annans krav på mej när jag inte klarar av mina egna? I samband med detta kan jag fundera över hur mina livsregler/min världsbild sätter käppar i hjulet för mej. Bland annat gäller det om perfektionsmen och att exponera mej själv tankemässigt för att inte vara perfekt. Vad händer när jag ”tappar” kontrollen och inte framstår som perfekt i mina ögon.

När vi kollade lite på mina livsregler samt vad som får mej att må bra insåg jag att när jag strävar efter att vara autentisk bör jag ta tankepauser (mår jag bra av detta, känns det rätt/ok just nu?) och inte bara köra på och bortse helt från mina egna känslor. Både sociala fobin och perfektionismen hindrar mej att stå upp för mej och inte bara göra vad andra vill. Är otroligt glad över hur medveten jag har blivit om de här tankegångarna, men det går verkligen inte att ändra på något i en handvändning!

Planerad plusaktivitet och utvärdering:

Skrev sist att jag skulle utvärdera promenad som en plusaktivitet. Att bara komma utanför dörren utan att tvinga mej själv gör att jag känner mej positivt inställd till hela dagen. Det har blivit en nödvändighet numera.

Apropå motion så kan det hända att jag kan börja simma igen! Utomhusbadet på Lundby kommer öppna den första. Man ska tydligen behöva boka in sej, men det har ännu inte kommit upp på hemsidan hur man ska gå tillbaka. Åh, längtar!


Plusaktiviteter:

 • Slappa ✔️
 • Promenera ✔️
 • Lyssna på musik ✔️
 • Köpa saker till hemmet
 • Skratta
 • Läsa tidning eller bok
 • Virka ✔️
 • Mobilspel ✔️
 • Mysig hemmakväll
 • Laga mat ✔️
 • Skriva/blogga
 • Titta på TV/YouTube
 • Vila efter att ha städat/tvättat ✔️
 • Fotografera
 • Meditera ✔️
 • Se en film ✔️
 • Fixa naglarna ✔️
 • Lösa korsord
 • Lyssna på podcast ✔️
 • Slänga/skänka bort onödiga saker
 • Äta fet mat
 • Dricka öl ✔️
 • Simma
 • Gå på bio
 • Gå ned i vikt ✔️

Noterade negativa tankar/känslor/handlingar:

 • Håller andan
 • Andas oregelbundet
 • Andas korta andetag med munnen
 • Drar upp och spänner axlarna
 • Rynkar pannan
 • Spänner käkarna
 • Upprepar planer/gör listor i huvudet vilket gör mej stressad
 • Post mortem – dömer mej själv
 • Kontrollbehov
 • Brådskar igenom allt jag gör
 • Perfektionism
 • Katastroftankar, speciellt angående jobbet
 • Skjuter upp saker och får dåligt samvete, men är samtidigt rädd att jag ska glömma bort att göra det om jag inte gör det direkt – otrolig konflikt inombords
 • Elak mot mej själv vid alla former av motgångar
 • NAT (Negativa Automatiska Tankar)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s