Onsdag 1 december 2021: simning, funderingar över vikten samt KBT


Vikt / BMI

69,4 (-0 sen 1/12) / BMI: 22,7.

Kcal ätit / förbrända igår: 820 / 2143 = -0,8 kg (snyggt jobbat!)

Daglig aktivitet 90 min: ✔️

Dagen

Var uppe kl. 10, som vanligt och var i bassängen strax efter halv tolv. Kände mej väldigt nöjd med viktnedgången till idag, så då var det mycket lättare att ta mej iväg.

Jag hade dock väldigt svårt att somna igår eftersom magen kurrade. Jag minns från anorexin att det var mitt mål, att känna mej hungrig när jag la mej. Helt idiotiskt och jag fattar inte hur jag lyckades somna då. Åt ju max 300 kcal, så det måste ha varit mycket värre än igår. Jag vet att magen anpassar sej lite, så jag hoppas att jag vänjer mej vid 800 kcal, så det blir lättare att somna allteftersom.

Satt häromdagen och kollade igenom Samsung Health från när jag sist gick ner i vikt till min önskevikt. Den 26 februari 2019 vägde jag 80,2 kg och den 5 december 2019 hade jag gått ner till 58,8 kg. Det blir minus 21,4 kg på nio månader (2,3 kg/mån). Den 31 maj i år vägde jag 79,8 kg. På sex månader har jag gått ner 10,4 kg (1,7 kg/mån), så jag har inte kämpat på lika bra den här gången, tyvärr. Tror att jag har druckit mer öl och det har gjort att jag inte minskat lika fort. Nu är det slut med det! Jag har 10 kg kvar att gå ner, så om jag går ner 2,3 kg/mån, så borde jag ha nått 59 kg på fyra och en halv månad (dvs i mitten av april – lagom till att slippa fet sommar till!). Sist jag vägde min idealvikt var i januari 2020 och sen använde jag inte appen förrän i maj i år. Det var under den tiden jag hade så svårt för alla förändringar (speciellt flytten) och jag gjorde inget annat än åt. Skönt att jag har kommit igång med simningen igen och mår bättre psykiskt, så att jag har större förutsättningar att hålla vikten. Jag har ju gjort det förr, så nog fan ska det gå!

EDNOS

Råkade på atypisk ätstörning häromdagen. Intressant att det verkligen finns ett ord på det jag har (borde stå som en av diagnoserna på mitt läkarintyg…)

Var på en promenad på 45 min direkt efter simningen. Det var lite kallt med blött hår, men jag traskade på i snabb takt, så jag fick upp värmen lite. Lyssnade på Women & Crime, som vanligt och nu har jag bara fem avsnitt kvar innan jag är i fatt. Jag har en massa andra poddar som ligger och väntar, så vet ännu inte riktigt vilken nästa podcast, som blir jag snöar in på blir. Kanske ska testa att ta en paus från true crime… Haha…

Har känt för kaffe idag i kylan och jag har faktiskt lyckats dricka två koppar utan att känna nån ökning av ångest. Blev dock lite skakis, vilket hjärnan kan misstolka som ångest, om jag inte hade varit uppmärksam på det (Clarks cirkel). Har annars inte haft nån ångest på flera dagar nu. Jätteskönt!

Bockar av alla Evil lives here, så det är min plusaktivitet att kolla på det samt virka. Det får bli det ikväll också. Ska krypa ner i sängen och värma mej.

Meditation: ✔️

🎯: Följer Nicoline Zevassus på TikTok, som dagligen ger tänkvärda råd för psyket. Hennes tips för några dagar sen var att för att må bra ska man gå upp på morgonen med syftet att idag ska jag göra mej själv stolt. Det är precis det jag menar med denna bullseye, så där tänker jag rätt i såna fall. Kul. Idag är jag stolt över att jag har simmat och att jag tog en långpromenad trots kylan. Starkt av mej!

Dagens KBT

Jag bläddrade lite bland papperen jag har om KBT och hittade ”Kognitiv decentrering: Ett urval populära tekniker”, som jag tänkte kolla närmare på. Den första punkten är ”medvetandet”: Behandla ”medvetandet” som ett yttre fenomen, nästan som en egen person (”Jaha, nu gick medvetandet upp i varv igen” eller ”Nu märker jag att medvetandet oroar sig igen”). Det här har jag övat en del på, fast jag har benämnt det som t.ex. ”planeringstankar”, ”katastroftanke” eller ”NAT (Negativ Automatisk Tanke)”. Jag ska se om jag under veckan kan bli bättre på att notera tankar som inte hjälper mej och försöka bortse från dom.

Idag har jag lyckats bra med att övertala mej själv att släppa planeringstankar, som bara gör mej stressad. Har ersatt dessa tankar med ”Jag har inte bråttom” och ju mer jag har övat på detta desto bättre går det. Ska försöka övervaka vilka andra såna orostankar jag har under dagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s