Tisdag 15 juni 2021: kuratorn och Nutrilett


Vikt

77,2 (-4,7 sen 26/4)

Dagen

Idag har jag egentligen bara gått min promenad, pratat med kuratorn och simmat. Kör med bara Nutrilett idag, så blir intressant att se resultatet imorgon. Är rätt hungrig för tillfället, men ska ta en påse nu, det dämpar den mesta av hungern.

Daglig aktivitet 80 min: ✔️

Dagens KBT

Hade samtal med kuratorn, vilket sammanfattar lite hur det går och var jag befinner mej nu.

Vi pratade mest om mina livsregler. En livsregel är ”om jag… så blir jag…” Den jobbigaste är att jag måste vara perfekt för att bli godkänd av andra. Inte konstigt att jag blir helt utmattad när jag måste göra allt andra ber mej om, utan att lyssna på mej själv alls. Om jag däremot stannar upp och tar en tankepaus så hinner jag känna efter. Om någon ber mej om något kan jag säga att jag vill fundera lite på det. Vid en tankepaus lyssnar jag på mej själv och se var jag vill lägga ribban någonstans. Och att be om hjälp innebär inte heller att jag är värdelös.

De gamla livsreglerna och katastroftankarna är inte hjälpsamma och är inte ens sanna. Jag ska ta kommando över mitt eget liv – jag förtjänar det! Min uppgift är att bli medveten om mina livsregler och försöka att rucka på dom. När jag kommer på en negativ livsregel ska jag försöka se hur jag kan ändra på den och istället hitta nya.

Frågade om det här med att KBT:n känns som ett tvång emellanåt och hur jag ska förhålla mej till det. Hon svarade bl.a. jag inte ska förändra min personlighet och att när jag jag vill att saker ska vara perfekt så blir det ett tvång. Det handlar om att jag jobbar med att bli nöjd med mej själv. Det hela handlar om en strävan efter att ha ett njutbart liv och att vara vän med mej själv. Det är lärdomar jag tar med mej, inte pekpinnar hur jag ska leva mitt liv. Kan försöka se strävan efter ett njutbart liv som att det gör saker roligare (t.ex. att jag är nyfiken på hur jag hanterar saker och hur jag känner då)

En regel vi kom fram till är att jag ska vara mej själv, göra saker långsamt och noggrant och känna efter.

Bör också tänka på att ta små steg vad det än handlar om, inte forcera något, utvärdera, ta några små steg till och utvärdera igen. Lägg inte på mej själv för mycket utan stanna upp och fundera.

Planerad plusaktivitet och utvärdering: (inte ”ska”, inget tvång)

Bloggandet är dagens plusaktivitet. Det känns skönt att sortera upp tankarna i huvudet och skriva av mej.

Imorgon tänkte jag försöka läsa lite i en tidning. Har inte ens bläddrat i Hemmets än.

Plusaktiviteter:

 • Slappa ✔️
 • Promenera ✔️
 • Lyssna på musik ✔️
 • Köpa saker till hemmet ✔️
 • Skratta
 • Läsa tidning eller bok ✔️
 • Virka ✔️
 • Mobilspel ✔️
 • Mysig hemmakväll ✔️
 • Laga mat ✔️
 • Skriva/blogga ✔️
 • Titta på TV/YouTube ✔️
 • Vila efter att ha städat/tvättat ✔️
 • Fotografera
 • Meditera ✔️
 • Se en film ✔️
 • Fixa naglarna ✔️
 • Lösa korsord ✔️
 • Lyssna på podcast ✔️
 • Slänga/skänka bort onödiga saker
 • Äta fet mat
 • Dricka öl ✔️
 • Simma ✔️
 • Gå på bio
 • Gå ned i vikt ✔️

Noterade negativa tankar/känslor/handlingar:

 • Håller andan
 • Andas oregelbundet
 • Andas korta andetag med munnen
 • Drar upp och spänner axlarna
 • Rynkar pannan
 • Spänner käkarna
 • Upprepar planer/gör listor i huvudet vilket gör mej stressad
 • Post mortem & planering
 • Dömer mej själv
 • Kontrollbehov
 • Brådskar igenom allt jag gör
 • Perfektionism
 • Katastroftankar, speciellt angående jobbet
 • Skjuter upp saker och får dåligt samvete, men är samtidigt rädd att jag ska glömma bort att göra det om jag inte gör det direkt – otrolig konflikt inombords
 • Elak mot mej själv vid alla former av motgångar
 • NAT (Negativa Automatiska Tankar)
 • Förväntansångest
 • Utmattad av att utföra uppgifter tillsammans med tvingande planeringstankar upprepande oavbrutet (klarar bara ett ”måste” om dagen) – både fysiskt och psykiskt känns det som att jag har gjort femhundra saker och har fortfarande femhundra kvar att göra (hjärnan bombarderar mej med krav och tvång)
 • Litar inte på att jag vågar stå upp för mej själv och ta plats: jag måste inte, lyssna på hur jag mår

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s