Onsdag 2 juni 2021: viktminskning, men ångest


Vikt

78,8 (-3,1 sen 26/4)

Dagen

Gick upp i tid till tvättstugan kl. 8 och när jag väntade på att den skulle torka, tog jag itu med städningen: torka, dammsuga och moppa. När jag hade plockat in tvätten var det som att luften gick ur mej. Skulle egentligen ta min promenad men efter att jag tagit på mej skorna fastnade jag sittandes på sängen. Jag tänkte om jag bara åker och handlar istället, då har jag gjort något idag, men jag blev helt handlingsförlamad, som jag brukar bli vid tanke-overload. Det jag har lärt mej är ju triangeln med tanke, känsla och handling så en kort promenad hade nog hjälpt mej nu, men hade ingen ork kvar. I huvudet kan jag inte bara ta ett varv runt kvarteret heller, så det blev ett tvång lika mycket som allt det andra.

Jag satte på några nya avsnitt av mina podcasts och kröp ner i sängen. Kanske fortfarande är helt möjligt att jag tar en promenad på en kvart så jag har kommit utanför dörren innan dagen är över, men det är inget tvång.

Imorgon blir det simning dock och det är mycket lättare att göra något direkt på morgonen, så jag inte hinner stanna upp och hindra mej själv.

Daglig promenad 80 min: ❌ (blev 25 min promenad till affären och köpte bananer – mindre ångest nu efter att ha rört på mej, men kommer ändå lägga mej och lyssna på podcast, somnar jag så gör jag)

Dagens KBT

Enligt min lilla pappershög med KBT-övningar ska jag ta och titta på mina livskompasser imorgon. Det hänger ihop med värderingar och mål och passar in här. Idag får det bli att ta hand om mej själv då jag inte känner mej fit for fight och ta nya tag imorgon

Planerad plusaktivitet och utvärdering:

Simningen var visserligen igår, men jag kan ändå utvärdera hur den påverkar mej. Det kändes som en befrielse att simma, det var skönt att vara i vattnet, jag kände mej nyttig och duktig. Har redan bokat in kl. 9 på torsdag och fredag så förhoppningsvis kommer jag få rutin på tre dagar i veckan. Så simningen blir min plusaktivitet imorgon också. Idag blir min plusaktivitet att lyssna på podcast och inte döma mej själv utan slappna av och tillåta mej själv att göra det. Jag har tvättat och städat! Har varit duktig och jag har rätt att vila nu.


Plusaktiviteter:

 • Slappa ✔️
 • Promenera ✔️
 • Lyssna på musik ✔️
 • Köpa saker till hemmet
 • Skratta
 • Läsa tidning eller bok
 • Virka ✔️
 • Mobilspel ✔️
 • Mysig hemmakväll
 • Laga mat ✔️
 • Skriva/blogga
 • Titta på TV/YouTube
 • Vila efter att ha städat/tvättat ✔️
 • Fotografera
 • Meditera ✔️
 • Se en film ✔️
 • Fixa naglarna ✔️
 • Lösa korsord
 • Lyssna på podcast ✔️
 • Slänga/skänka bort onödiga saker
 • Äta fet mat
 • Dricka öl ✔️
 • Simning ✔️
 • Gå på bio
 • Gå ned i vikt ✔️

Nyttiga snacks:

 • Majskakor
 • Kvarg och banan

Noterade negativa tankar/känslor/handlingar:

 • Håller andan
 • Andas oregelbundet
 • Andas korta andetag med munnen
 • Drar upp och spänner axlarna
 • Rynkar pannan
 • Spänner käkarna
 • Upprepar planer/gör listor i huvudet vilket gör mej stressad
 • Post mortem & planering
 • Dömer mej själv
 • Kontrollbehov
 • Brådskar igenom allt jag gör
 • Perfektionism
 • Katastroftankar, speciellt angående jobbet
 • Skjuter upp saker och får dåligt samvete, men är samtidigt rädd att jag ska glömma bort att göra det om jag inte gör det direkt – otrolig konflikt inombords
 • Elak mot mej själv vid alla former av motgångar
 • NAT (Negativa Automatiska Tankar)
 • Förväntansångest
 • Utmattad av att utföra uppgifter tillsammans med tvingande planeringstankar upprepande oavbrutet (klarar bara ett ”måste” om dagen) – både fysiskt och psykiskt känns det som att jag har gjort femhundra saker och har fortfarande femhundra kvar att göra (hjärnan bombarderar mej med krav och tvång)
 • Litar inte på att jag vågar stå upp för mej själv och ta plats

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s