Torsdag 13 maj 2021: mobilspel och egen utveckling


Vikt

78,1 (-3,8 sen 26/4)

Dagen

Besviken över vikten, som vanligt, men fortsätter att kämpa på. Tog en längre promenad idag och lyssnade klart på podcastens säsong.

Häromdagen pratade dom om perfektionism på radion och det fick mej att fundera på hur den ställer till det för mej. Jag ser alla situationer som ett prov där jag måste ha alla rätt, allt måste göras på rätt sätt och i rätt ordning. Om jag lyckas göra saker långsamt (vilket jag strävar efter) så är det större chans att resultatet blir bra eller så när att jag jag känner att det duger – men det behöver inte vara perfekt! Det är bara jag själv som ställer det kravet, ingen annan. Det är också bra om jag kan utföra mina plusaktiviteter för sin egen skull, för att det är roligt och bra för mej och inte för att få ett plus i kanten (av vem då, mej själv?) eller för att det ska leda till ett perfekt resultat. Dom pratade om Självhjälpsbok för perfektionister på radion, ska kika lite vad det är för bok.

Daglig promenad 70 min: ✔️

Dagens KBT

Värderingar och mål:

Vad är mina värderingar när det gäller egen utveckling? Jag tror att jag redan har kommit fram till många av de värderingar som passar här: vara autentisk, spontan, mindful, snäll och stöttande mot mej själv vid dåliga dagar.

Andra värderingar skulle vara att vara öppen för att lära mej nya saker och vara lyhörd inför nya idéer och andra sätt att göra saker på.

Skulle även vilja att jag gör saker direkt och inte skjuter på och förhalar saker. Den sociala fobin hör också hit: jag vill vara nöjd med den jag är, inse att jag har lika stort existensberättigande som alla andra och att jag inte behöver vara andra till lags.

Vill inte heller känna mej fastlåst vid prylar, alltså inte ha hela förrådet fyllt med saker jag inte använder – leva lätt, eller vad jag ska kalla det. Det är bara någon annan får slänga skiten när jag dör ändå.

Tar målen inom egen utveckling imorgon.

Planerad plusaktivitet och utvärdering:

Blev mobilspel idag och jag gör det främst för att jag tycker det är kul, helt enkelt. Däremot upptäckte jag idag hur mycket mer jag kan öva på när jag spelar: kan ta mina andningspauser i reklampauser, jag kan påminna mej själv om att göra saker långsamt och att det inte behöver vara perfekt, jag har inte bråttom (förutom när det är en tidsaspekt i spelet), jag gör mitt bästa för att bidra, jag behöver inte uppnå något – det är bara ett spel och jag spelar för att det är kul. Tänk om jag kunde tänka så inom alla områden i livet – det är inte så allvarligt, gör bara ditt bästa.

Imorgon tänker jag fixa naglarna.


Värderingar att leva efter:

 • Stå upp för mej själv – jag behöver inte vara alla andra till lags
 • Våga fråga om hjälp när det behövs
 • Vara autentisk – ”det här är jag!”
 • Vara nyfiken
 • Röra på mej vid ångest/oro/stress
 • Var aktiv åtminstone en liten stund varje dag
 • Döm inte mej själv när jag behöver vila
 • Våga vara impulsiv/spontan
 • Göra något jag mår bra av varje dag
 • Försök att utöva mindfulness så ofta jag bara kan
 • Göra saker långsamt och vara närvarande i nuet
 • Vara nöjd mej själv som jag är
 • Stötta mej själv vid dåliga dagar – ”jag gör så gott jag kan”
 • Lyssna på kroppens behov vad gäller vila/sömn och aktivitet/motion
 • Äta regelbundet för att inte utlösa ätstörningstendenser
 • Äta vegetariskt
 • Välja ett nyttiga alternativ när jag är sugen på något
 • Leva mitt liv som en lekfull medelmåtta
 • Vara en omtänksam och lyhörd dotter
 • Vara snäll mot mej själv
 • Berömma mej själv
 • Vara medveten om när jag ställer orimligt höga krav på mej själv, det är ingen annan som kräver att jag ska vara perfekt
 • Vara öppen för att lära mej nya saker
 • Vara lyhörd inför nya idéer och andra sätt att göra saker på
 • Göra saker så fort jag kan (förhalar inte saker)
 • Lever lätt (är inte vara fastbunden vid prylar)

Mina mål:

 • Påbörja arbetsrehabilitering
 • Sätta mej in i mitt yrke igen, teoretiskt och praktiskt
 • Simma/promenera dagligen
 • Plusaktivitet dagligen
 • Meditera varje morgon
 • Vara mindful så ofta jag bara kan (börja med städning, matlagning och tandborstning)
 • Skriv ner en lista över nyttiga snacks att ha hemma eller att unna mej på helgen
 • Sova nio timmar (det är det jag tycks må bäst av efter lite testande)
 • Gå ner till 59 kg igen och stanna där
 • Äta frukost, lunch, middag, kvällsmat samt två mellanmål
 • Ha en vilodag/vecka då jag tillåter mej själv att inte göra nånting
 • Notera ångest-tecken under dagen och då använda någon av dom avledande redskap jag har lärt mej
 • Skriv ner de tecken jag bör notera
 • Skriv ner vilka redskap jag kan använda vid dom tecknen
 • Skriv ner en lista över nyttiga snacks  att ha hemma eller att unna mej på helgen
 • Ringa mamsen tisdag och fredag
 • Umgås med en vän två gånger i månaden
 • Tala om för andra när jag mår dåligt och behöver stöd
 • Göra mej av med alla onödiga saker som fyller förrådet

Plusaktiviteter:

 • Slappa ✔️
 • Promenera
 • Lyssna på musik ✔️
 • Köpa saker till hemmet
 • Skratta
 • Läsa tidning eller bok
 • Virka
 • Mobilspel ✔️
 • Mysig hemmakväll
 • Laga mat ✔️
 • Skriva/blogga
 • Titta på TV/YouTube
 • Vila efter att ha städat/tvättat ✔️
 • Fotografera
 • Meditera ✔️
 • Se en film ✔️
 • Fixa naglarna
 • Lösa korsord
 • Lyssna på podcast ✔️
 • Slänga/skänka bort onödiga saker
 • Äta fet mat
 • Dricka öl
 • Simma
 • Gå på bio
 • Gå ned i vikt ✔️

Nyttiga snacks:

 • Majskakor

Noterade negativa tankar/känslor/handlingar:

 • Håller andan
 • Andas oregelbundet
 • Andas korta andetag med öppen mun
 • Drar upp och spänner axlarna
 • Rynkar pannan
 • Spänner käkarna
 • Upprepar planer/gör listor i huvudet vilket gör mej stressad
 • Post mortem – dömer mej själv
 • Kontrollbehov
 • Brådskar igenom allt jag gör
 • Perfektionism
 • Katastroftankar, speciellt angående jobbet
 • Skjuter upp saker och får dåligt samvete, men är samtidigt rädd att jag ska glömma bort att göra det om jag inte gör det direkt – otrolig konflikt inombords

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s