Onsdag 12 maj 2021: tvätt, städ och vila


Vikt

78,1 (-3,8 sen 26/4)

Dagen

Tvättade, städade, tog en sväng till Willys och gick min promenad. Har sedan försökt slappna av och njuta av att jag har varit duktig idag.

Daglig promenad 70 min: ✔️

Dagens KBT

Värderingar och mål:

Det är lika med värderingar och mål för vänner, som för relationer och familj. Eftersom jag är introvert så är vänner inte av någon större betydelse för mej. Jag inser att man inte är en ö och att alla behöver en gemenskap, men när psyket har varit så pass kasst har jag inte orkat ens lyssna på andra människor. Jag har en vän jag följer med ut och tar en öl med då och då och det räcker gott och väl just nu.

När det gäller värderingar ska jag fundera på hur jag är när jag är den bästa vän jag vill vara, så som ärlig, öppen och omtänksam. Jag tror jag återkommer till att vara autentisk. Säga vad jag vill och inte vill och säga som det är.

Som målsättning kan jag ha att umgås med en vän två gånger i månaden och att tala om när jag mår dåligt och när inte orkar prata. Ett exempel var att umgås mer spontant med mina vänner och det är otroligt främmande för mej. Jag kan ju inte vara spontan överhuvudtaget och det har jag redan skrivit ner som en målsättning i övrigt så det gäller också att hänga med på saker trots att jag inte har planerat det.

Nu har jag bara området egen utveckling kvar. Efter det blir det något annat jag har fått papper om från kuratorn. Jag försöker att inte planera något, får se imorgon (kan jag vara så spontan att jag inte planerar det redan nu?) Först ska jag i alla fall fundera på mina värderingar gällande min egen utveckling.

Planerad plusaktivitet och utvärdering:

Idag skulle jag vila efter städ och tvätt. Jag har verkligen försökt göra det. Jag har fått påminna mej själv om och om igen att jag får ta det lugnt nu, jag förtjänar det. Det är som att jag måste gå igenom listorna/kommande händelser i huvudet hela tiden och att jag inte har rätt att få ta det lugnt. Jag har märkt hur ofta jag spänner axlarna under dagen och det verkar faktiskt gå bättre att notera det och slappna av.

Varje gång jag sagt till mej själv att jag får ta det lugnt nu, så försöker jag vara snäll mot mej själv. Jag behöver klappa mej själv på huvudet mycket oftare för att kunna känna mej tillfreds.

Imorgon tänker jag spela mina spel på mobilen (passar bra eftersom det är nytt kapitel i June’s Journey imorgon…)


Värderingar att leva efter:

 • Stå upp för mej själv – jag behöver inte vara alla andra till lags
 • Våga fråga om hjälp när det behövs
 • Vara autentisk – ”det här är jag!”
 • Vara nyfiken
 • Röra på mej vid ångest/oro/stress
 • Var aktiv åtminstone en liten stund varje dag
 • Döm inte mej själv när jag behöver vila
 • Våga vara impulsiv/spontan
 • Göra något jag mår bra av varje dag
 • Försök att utöva mindfulness så ofta jag bara kan
 • Göra saker långsamt och vara närvarande i nuet
 • Vara nöjd mej själv som jag är
 • Stötta mej själv vid dåliga dagar – ”jag gör så gott jag kan”
 • Lyssna på kroppens behov vad gäller vila/sömn och aktivitet/motion
 • Äta regelbundet för att inte utlösa ätstörningstendenser
 • Äta vegetariskt
 • Välja ett nyttiga alternativ när jag är sugen på något
 • Leva mitt liv som en lekfull medelmåtta
 • Vara en omtänksam och lyhörd dotter
 • Vara snäll mot mej själv

Mina mål:

 • Påbörja arbetsrehabilitering
 • Sätta mej in i mitt yrke igen, teoretiskt och praktiskt
 • Simma/promenera dagligen
 • Plusaktivitet dagligen
 • Meditera varje morgon
 • Vara mindful så ofta jag bara kan (börja med städning, matlagning och tandborstning)
 • Skriv ner en lista över nyttiga snacks att ha hemma eller att unna mej på helgen
 • Sova nio timmar (det är det jag tycks må bäst av efter lite testande)
 • Gå ner till 59 kg igen och stanna där
 • Äta frukost, lunch, middag, kvällsmat samt två mellanmål
 • Ha en vilodag/vecka då jag tillåter mej själv att inte göra nånting
 • Notera ångest-tecken under dagen och då använda någon av dom avledande redskap jag har lärt mej
 • Skriv ner de tecken jag bör notera
 • Skriv ner vilka redskap jag kan använda vid dom tecknen
 • Skriv ner en lista över nyttiga snacks  att ha hemma eller att unna mej på helgen
 • Ringa mamsen tisdag och fredag
 • Umgås med en vän två gånger i månaden
 • Tala om för andra när jag mår dåligt

Plusaktiviteter:

 • Slappa ✔️
 • Promenera
 • Lyssna på musik ✔️
 • Köpa saker till hemmet
 • Skratta
 • Läsa tidning eller bok
 • Virka
 • Mobilspel
 • Mysig hemmakväll
 • Laga mat ✔️
 • Skriva/blogga
 • Titta på TV/YouTube
 • Vila efter att ha städat/tvättat ✔️
 • Fotografera
 • Meditera ✔️
 • Se en film ✔️
 • Fixa naglarna
 • Lösa korsord
 • Lyssna på podcast ✔️
 • Slänga/skänka bort onödiga saker
 • Äta fet mat
 • Dricka öl
 • Simma
 • Gå på bio
 • Gå ned i vikt ✔️

Nyttiga snacks:

 • Majskakor

Noterade negativa tankar/känslor/handlingar:

 • Håller andan
 • Andas oregelbundet
 • Andas korta andetag med munnen
 • Drar upp och spänner axlarna
 • Rynkar pannan
 • Spänner käkarna
 • Upprepar planer/gör listor i huvudet vilket gör mej stressad
 • Post mortem – dömer mej själv
 • Kontrollbehov
 • Brådskar igenom allt jag gör
 • Perfektionism
 • Katastroftankar, speciellt angående jobbet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s