Tisdag 11 maj 2021: vikten och katastroftankar


Vikt

78,1 (-3,8 sen 26/4) – yeay, det har hänt något!

Dagen

Tack vare viktnedgången började dagen bättre än på länge.

Det regnade ute idag så jag spenderade morgonen med att spela på mobilen. Tyvärr slutade inte, så vid 12 gav jag mej ut i duggregnet. Det gick ok att promenera ändå, fast gick ett par varv runt torget istället för att gå min vanliga runda i Svarte Mosse.

Hade videosamtal inbokat med kuratorn imorgon, men tyvärr ringde dom och sa att hon är sjuk. Vet inte när nästa tid blir nu.

Tog min Nutrilett-dag idag istället, så ska bli intressant att kolla vågen imorgon. Det känns som om jag hoppas på att det ”ska lossna”, så att det händer något, men vet inte om kroppen funkar så.

Har funderat lite mer på ångest- och orostecken och har under dagen märkt hur mycket katastroftankar jag har, främst vad gäller kommande arbetsträning. Det handlar nog mycket om mitt dömande: jag har glömt allt, det gick åt helvete innan så det kommer göra det igen, jag är inte stark nog att klara av ett arbetsliv, dom vill inte ha mej där ändå, vad har dom för nytta av mej, jag kommer vara totalt överflödig, ingen kommer tycka om mej, jag har inget att bidra med etc. etc. Jag pratade med kuratorn om det och hon återkom till nyfikenheten och jag skulle försöka hitta tillbaka till det som en gång gjorde att jag trivdes med jobbet. Jag har verkligen ingen nyfikenhet angående jobbet, eller något annat överhuvudtaget. Jag är helt slut av ångest och allt som pågår i mitt huvud, att ens ta in någon mer information är, och dessutom tycka det är kul, är överväldigande. Får fundera på ”hur sant är det?” när dessa tankar dyker upp.

Har idag även känt hur mycket jag matar mej själv med att allt måste gå fort, vilket gör att jag har bråttom med allt jag gör hela tiden. Förmodligen har det med planeringstankarna att göra. Jag är hela tiden ett steg före i huvudet. Ingen mindfulness överhuvudtaget. Frågan är varför jag måste stressa igenom allt bara för att jag vet vad jag ska göra sen? Kan jag inte bara göra saker långsamt och vara i stunden? Det är som att allt måste bockas av på en intern lista och ju snabbare det är gjort desto bättre. Suck. Jag får försöka avbryta dessa stress-tankar med att uppmärksamma att de finns, namnge dom som ”tankar” och släppa dom. Genom att utåtfokusera kan jag försöka hålla dom stången en stund.

Daglig promenad 70 min: ✔️

Kartongerna: Jag blir bara stressad av att påminna mej själv om att jag ska gå igenom kartongerna varje dag, så jag stryker det fr.o.m nu. Jag tror det är större chans att jag tar i tu med dom om jag inte hela tiden har det som ett tvång.

Dagens KBT

Värderingar och mål:

Skulle ta mina värderingar angående familj idag och det verkar som om det inte blir många punkter här heller. Har inte mycket till familj att prata om. Jag vill vara en omtänksam dotter, som lyssnar och frågar hur det är och som mamsen kan ringa när hon vill. När det gäller mål så vill jag ringa mamsen minst två gånger i veckan. Känns lite hemskt att behöva planera in det, men med tanke på hur jag oftast mår så behöver jag förbereda mej för att kunna prata i telefon. Är ofta utmattande att prata om mej själv och ännu jobbigare att lyssna på någon annan. Det betyder givetvis inte att jag inte bryr mej det är koncentrationen det är fel på.

Imorgon tänkte jag ta värderingar och mål gällande vänner.

Planerad plusaktivitet och utvärdering:

Idag var planen att utvärdera meditation, men samtidigt fick jag även med en plusaktivitet i form av att gå ned i vikt.

Har fått in rutinen att göra en kortare meditation varje morgon. Idag gjorde jag en på tio minuter på morgonen och en på fyra minuter på eftermiddagen. Meditationen ger mej en paus i alla negativa automatiska tankar vilket är skönt i stunden. Jag känner mej mjukare i kroppen under tiden och ett tag efteråt.

När jag märkte att vågen visade 0,4 kg mindre än igår kände jag mej hoppfull. Det var en lättnad och hela dagen har varit lite mer positiv. Det är en ätstörning att vikten har så stor inverkan på mitt mående, men har lidit av det så länge att det är naturligt för mej, tyvärr.

Imorgon ska jag tvätta och städa, så plusaktiviteten imorgon blir att vila efter att ha gjort nödvändiga, men tråkiga saker.


Värderingar att leva efter:

 • Stå upp för mej själv – jag behöver inte vara alla andra till lags
 • Våga fråga om hjälp när det behövs
 • Vara autentisk – ”det här är jag!”
 • Vara nyfiken
 • Röra på mej vid ångest/oro/stress
 • Var aktiv åtminstone en liten stund varje dag
 • Döm inte mej själv när jag behöver vila
 • Våga vara impulsiv
 • Göra något jag mår bra av varje dag
 • Försök att utöva mindfulness så ofta jag bara kan
 • Göra saker långsamt och vara närvarande i nuet
 • Vara nöjd mej själv som jag är
 • Stötta mej själv vid dåliga dagar – ”jag gör så gott jag kan”
 • Lyssna på kroppens behov vad gäller vila/sömn och aktivitet/motion
 • Äta regelbundet för att inte utlösa ätstörningstendenser
 • Äta vegetariskt
 • Välja ett nyttiga alternativ när jag är sugen på något
 • Leva mitt liv som en lekfull medelmåtta
 • Vara en omtänksam och lyhörd dotter

Mina mål:

 • Påbörja arbetsrehabilitering
 • Sätta mej in i mitt yrke igen, teoretiskt och praktiskt
 • Simma/promenera dagligen
 • Plusaktivitet dagligen
 • Meditera varje morgon
 • Vara mindful så ofta jag bara kan (börja med städning, matlagning och tandborstning)
 • Skriv ner en lista över nyttiga snacks att ha hemma eller att unna mej på helgen
 • Sova nio timmar (det är det jag tycks må bäst av efter lite testande)
 • Gå ner till 59 kg igen och stanna där
 • Äta frukost, lunch, middag, kvällsmat samt två mellanmål
 • Ha en vilodag/vecka då jag tillåter mej själv att inte göra nånting
 • Notera ångest-tecken under dagen och då använda någon av dom avledande redskap jag har lärt mej
 • Skriv ner de tecken jag bör notera
 • Skriv ner vilka redskap jag kan använda vid dom tecknen
 • Skriv ner en lista över nyttiga snacks  att ha hemma eller att unna mej på helgen
 • Ringa mamsen tisdag och fredag

Plusaktiviteter:

 • Slappa ✔️
 • Promenera
 • Lyssna på musik ✔️
 • Köpa saker till hemmet
 • Skratta
 • Läsa tidning eller bok
 • Virka
 • Mobilspel
 • Mysig hemmakväll
 • Laga mat ✔️
 • Skriva/blogga
 • Titta på TV/YouTube
 • Vila efter att ha städat/tvättat
 • Fotografera
 • Meditera ✔️
 • Se en film ✔️
 • Fixa naglarna
 • Lösa korsord
 • Lyssna på podcast ✔️
 • Slänga/skänka bort onödiga saker
 • Äta fet mat
 • Dricka öl
 • Simma
 • Gå på bio ✔️
 • Gå ned i vikt ✔️

Nyttiga snacks:

 • Majskakor

Noterade negativa tankar/känslor/handlingar:

 • Håller andan
 • Andas oregelbundet
 • Andas korta andetag med munnen
 • Drar upp och spänner axlarna
 • Rynkar pannan
 • Spänner käkarna
 • Upprepar planer/gör listor i huvudet vilket gör mej stressad
 • Post mortem – dömer mej själv
 • Kontrollbehov
 • Brådskar igenom allt jag gör
 • Perfektionism
 • Katastroftankar, speciellt angående jobbet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s