Vad jag behöver jobba med


▪️8/5: Skriv ner vad jag känner att jag behöver ändra/jobba på hos mej själv för att underlätta arbetet med att återfå det normala livet jag vill ha (kolla KBT-papperen för tips)

Har legat och hostat hela natten och har lite ont i halsen idag. Gick inte upp förrän kl. 11 (kan unna mej två timmars sovmorgon en söndag…). Hade gått ner till 65,2 kg (-1,2), vilket förmodligen beror på hur jävla dålig i magen jag var igår.

Jag tänkte idag försöka komma underfund med vilka personlighetsdrag och dåliga vanor hos mej själv, som jag är trött på. Jag måste ändra på mycket, det vet jag. Jag har jobbat med många delar ihop med kuratorn, men just nu är det som med allt annat, jag bara flyter runt. Jag tar inte tag i nåt och det känns som att jag har glömt mycket av dom goda vanor och tekniker vi hade kommit fram till, som funkar för mej. Det känns bra om jag kan få till en lista över dessa punkter också, så jag kan ha i minnet vad jag behöver jobba med. Nu när jag har en kommande plan med jobb (även om det kommer dröja ett tag) så vill jag se till att jag är väl förberedd. Dessutom har jag helt tappat sugen, vill inte tänka på mina problem eller negativa känslor – det har varit enklare att bara låtsas som ingenting och fortsätta som vanligt. Det får vara slut med det nu. Det går inte att leva ett normalt, produktivt liv i total förnekelse.

Hur jag ska ta tag i mitt liv:

 • Hur funkar mitt sätt att hantera saker för mej? Vad ska styra (tankar, erfarenheter, sunda förnuftet?) – reagera inte bara reflexmässigt för att vara till lags, reflektera över konsekvensen innan
 • Känner meningslöshet för jag har inga mål – vilka mål har jag?
 • Sätt gränser – jag bestämmer, vad vill jag egentligen och berätta det
 • Stå upp för mej själv, hävda min rätt (var medveten om att mina behov går först – hur skulle en självsäker person bete sej i samma situation)
 • Följ ett dagligt schema för att bli van vid att följa rutiner
 • Ha koll på mina kommande veckas möten och händelser – jag kan inte påverka något i förväg, notera katastroftankar och tänk hjälpsamma tankar
 • Prokrastinering – inga ursäkter, det är en exponeringsövning att utsätta mej själv för det som är obehagligt
 • Vad är mina flykt-och säkerhetsbeteenden? Vad ersätta dom med? – konfronteras med rädslor genom att göra det motsatta
 • Notera och acceptera mina negativa automatiska tankar
 • Ha tålamod med mej själv och ta inte mina fel på för stort allvar
 • Exponering: utsätt mej det svåra så fort jag kan för att öva (sociala fobin, jobbiga känslor, möten, situationer där jag måste hävda min rätt, uttrycka mina behov)
 • Gå igenom sömnbehandlingen för att få tips och hjälp
 • Använd mindfulness en gång dagligen och så ofta jag kan (utåtfokusera, njut av stunden, gör saker långsamt utan stress, lekfullt, spontant, var nyfikenhet, sätt ord på upplevelser utan att döma eller värdera)
 • Lyssna aktivt när jag pratar med folk

Det blev en rätt lång lista… Jag känner inte just nu att jag har nån överblick över vad jag ska tänka på. Jag får nästan öva på en sak i taget, i åtminstone vecka i taget, så jag får in tankegångarna, som jag gjorde ihop med kuratorn. Jag börjar med att skriva ner mina mål eftersom det är därför jag känner mej så förvirrad och lost. Ska också se till att inte reagera reflexmässigt och att visa mina gränser tydligt. Jag följer redan dagsschemat, har skrivit ner veckans möten och jag ska inte skjuta upp något som är planerat i veckan. Får se hur det går under veckan.

Det känns bra att ha fått färdigt den här listan i alla fall. Nu ska jag ta en folköl (ja, flyktbeteende, jag vet, men jag måste ha lite plusaktiviteter också när jag har gjort nåt ordentligt).

2 reaktioner på ”Vad jag behöver jobba med

 1. Vad glad jag blir om du orkar/vill fortsätta skriva här. Och oj vad du inspirerar med din lista på att ta tag i ditt liv. Behövde verkligen nåt konkret att försöka jobba på.
  Jag har verkligen mått skit och inte sett nån mening med att ta tag i någonting alls på sistone. Men nu ska jag också försöka.
  Du sätter verkligen ord på många av mina problem och känslor. Tack för det!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s