Onsdag 28 juli 2021: shopping och aktivt lyssnande


Vikt / BMI

76,1 (-3,6 sen 6/7) / BMI: 24,8. Ingen skillnad från igår, tack och lov, trots att det blev både pizza och öl.

Dagen

Blev ingen simning idag. Det verkade vara lite svalare väder, så tänkte att jag passar på att se om jag kan shoppa en klänning på secondhand. Jösses, vad fel jag hade. Jag dröp av svett i omklädningsrummet. Kändes lite sunkigt när man inte skulle köpa, men hade inte på mej kläderna många sekunder, så de sög nog inte upp så mycket av min svett haha… Hittade en klänning för 80 kr och en kjol för 40 kr , som jag köpte. Letade efter en kortärmad klänning, men det fick bli en med 3/4-ärm. Den påminde lite om en klänning jag har hemma, men jag behöver fler kläder som passar min nuvarande vikt. Det känns skit när jag försöker trycka in en storlek 44-46 (eller vad jag nu är) i en storlek 38… Det är svårt att inte döma mej själv när jag gör det automatiskt varje morgon när jag ska klä på mej.

Daglig aktivitet 80 min: ◼️ (blev bara 45 min, hade ingen lust idag eftersom jag var så enormt svettig efter besöket på Backaplan)

Dagens KBT

Det fick handla om aktivt lyssnande idag.

Livsregel: Om jag hela tiden förbereder vad jag ska säga i ett samtal, så kommer jag att låta mer intelligent och säga ”det rätta” i sammanhanget. Jag gör då inte bort mej genom att säga fel/dumma saker.

Detta resulterar i att jag hör vad folk säger, men jag registrerar det inte och jag glömmer bort vad folk har sagt, hur intresserad jag än är. Det fastnar inte i långtidsminnet utan susar förbi i närminnet. Jag kommer att ha ett minne av att det har nämnts, men kommer inte att komma ihåg det om jag inte aktivt påminns. Det känns inte bra, speciellt inte när man vill lära känna någon.

Istället: Om jag lyssnar aktivt (vilket var en av övningarna i boken om social fobi), så blir samtalet mer givande för alla inblandade.

Aktivt lyssnande:

  • Ha ögonkontakt
  • Parafrasera (”med andra ord menar du…)
  • Avbryt inte
  • Uppmärksamma ickeverbala beteenden hos den andra personen som kan spela in på det som sägs (ansiktsuttryck, tonfall och andra beteenden)
  • Stänga av den inre dialogen
  • Ställa öppna (inte ja/nej) frågor
  • Undvika att plötsligt byta ämne
  • Var öppen och neutral inför det som sägs
  • Ha tålamod

Jag håller bara på med detta, att försöka gissa vad folk ska säga härnäst och vad jag ska svara, när jag inte känner folk. Ju bättre jag lär känna någon desto mer släpper det (med typ arbetskollegor slutar jag aldrig med det, men jag skulle aldrig ens tänka på det med mamsen). Klart jag undviker sociala kontakter då. Fatta hur utmattande det är att umgås med folk när hjärnan måste gå på högvarv hela tiden! Det är bara att öva vidare på att lyssna aktivt, helt enkelt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s