Måndag 28 juni 2021: simning och att vidmakthålla framsteg


Vikt

78,6 (-3,3 sen 26/4): ner 0,5 kg sen igår trots att jag inte rörde mej många meter. Åt inget onyttigt dock.

Dagen

Simning idag. Tog emot att åka dit eftersom jag återigen inbillar mej att inget jag gör har nån betydelse. Det är lite som när jag var som värst deprimerad, så märkte jag att om jag gick emot känslan av att bara dra täcket över huvudet och istället tog mej ut, så började det långsamt gå lättare.

När jag väl var i vattnet kändes det bra igen och jag kände nytt hopp. ”Ny dag, nya tag”, som jag har sagt förut.

Tänkte köra med Nutrilett nu tills påsarna är slut. Det blir fyra dagar i rad och lite som en fasta. Efter det blir det low carb, high protein, som jag har kollat upp ett tag nu. Ska under veckan skriva ner en inköpslista, så jag kan göra ett par olika måltider och har lite andra mellanmål. Kommer inte att sluta med bananer, för de är nyttiga på så många andra sätt.

Daglig aktivitet 80 min: ✔️

Dagens KBT

Nästa papper handlar om att vidmakthålla framsteg. Jag ska fundera på vilka mina problem är, vilka delar av behandlingen som har varit framgångsrika, vad jag har för plan för att hålla framstegen vid liv, vad som är hjälp på vägen, hinder som kan uppstå, hur jag ska hålla planen vid liv och hur jag kan kontrollera planen.

Detta är en stor uppgift, så jag börjar med att sätta ord på mina problem:

 • Ångest
 • Social fobi
 • Låg stressnivå
 • Undviker situationer som utlöser ångest, social fobi och stress
 • Klandrar och dömer mej för det jag ser som negativa egenskaper och handlingar
 • Blir paralyserad vid dessa tillfällen (stannar kvar i sängen)
 • Ger upp vid minsta motgång
 • Har dåligt tålamod med både mej själv och andra
 • Brådskar igenom allt
 • Planerar allt i förväg och det måste utföras på ett visst sätt
 • Inget självförtroende
 • Jag duger inte som jag är
 • Jag kan inte vara autentisk, mina tankar och känslor är inte värda något
 • Måste vara snäll och tillmötesgående mot alla
 • Lyssnar inte på min kropp eller känslor, kör över (eller låter andra) kör över mej själv
 • Är inte tillräckligt medveten om mina sårbarheter

Livsregel: En positiv livsregel kan vara att om jag inte vältrar mej i och klandrar mej själv för tidigare motgångar, så kan jag återgå till och fortsätta leva som jag önskar.


Plusaktiviteter:

 • Slappa ✔️
 • Promenera ✔️
 • Lyssna på musik ✔️
 • Köpa saker till hemmet ✔️
 • Skratta
 • Läsa tidning eller bok ✔️
 • Virka ✔️
 • Mobilspel ✔️
 • Mysig hemmakväll ✔️
 • Laga mat ✔️
 • Skriva/blogga ✔️
 • Titta på TV/YouTube ✔️
 • Vila efter att ha städat/tvättat ✔️
 • Fotografera
 • Meditera ✔️
 • Se en film ✔️
 • Fixa naglarna ✔️
 • Lösa korsord ✔️
 • Lyssna på podcast ✔️
 • Slänga/skänka bort onödiga saker
 • Äta fet mat ✔️
 • Dricka öl ✔️
 • Simma ✔️
 • Gå på bio
 • Gå ned i vikt ✔️

Noterade negativa tankar/känslor/handlingar:

 • Håller andan
 • Andas oregelbundet
 • Andas korta andetag med munnen
 • Drar upp och spänner axlarna
 • Rynkar pannan
 • Spänner käkarna
 • Upprepar planer/gör listor i huvudet vilket gör mej stressad
 • Post mortem & planering
 • Dömer mej själv
 • Kontrollbehov
 • Brådskar igenom allt jag gör
 • Perfektionism
 • Katastroftankar, speciellt angående jobbet
 • Skjuter upp saker och får dåligt samvete, men är samtidigt rädd att jag ska glömma bort att göra det om jag inte gör det direkt – otrolig konflikt inombords
 • Elak mot mej själv vid alla former av motgångar
 • NAT (Negativa Automatiska Tankar)
 • Förväntansångest
 • Utmattad av att utföra uppgifter tillsammans med tvingande planeringstankar upprepande oavbrutet (klarar bara ett ”måste” om dagen) – både fysiskt och psykiskt känns det som att jag har gjort femhundra saker och har fortfarande femhundra kvar att göra (hjärnan bombarderar mej med krav och tvång)
 • Litar inte på att jag vågar stå upp för mej själv och ta plats: jag måste inte, lyssna på hur jag mår

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s