Tisdag 2 februari 2021: kämpar med mina planeringstankar


Vikt

79,6 (-1,7)

Dagen

Vaknade utsövd vid kl. 7.30. Drack lite kaffe och spelade mitt mobilspel. Vid 10-tiden satte jag på lite scary stories på YouTube och gick min 40 minuterspromenad. Har fortsätt röja bland all skit i Kartongerna – en halvtimme om dagen får räcka. Åt äntligen upp den sista maten, så i morgon ska jag laga en ny rätt att äta i en vecka… suck…

Insikt

Det har funkat väldigt bra att stoppa planeringstankarna med ”jag behöver inte tänka på det nu”. Tankarna gör mej fortfarande väldigt stressad, men jag kan avbryta som och låta tankarna välja en riktning att följa, istället för trehundra på en gång.

KBT hemuppgift I – praktisk

Daglig promenaden kom jag iväg på utan problem, trots att det var minus sex grader ut.

KBT hemuppgift II – kognitiv

Tre stolar:

Negativa stolen: Du måste planera allt du ska göra hela tiden, inget får gå fel, du måste göra det nu, helst allt på en gång.

Jag: Total overload i hjärnan där jag inte får någon rätsida på vad som är viktigt, vad jag vill/känner göra, vad måste göras, vad som räcker med att skriva ner och ta itu med senare och vad som faktiskt kan vara bra för mej själv att göra.

Hjälpsamma stolen: Du behöver inte tänka på det nu. Konstatera att det är en planeringstanke och utåtfokusera. Känns det som något du måste komma ihåg, skriv ned det och vänd din fokus på andningen och/eller den uppgift jag har för händer. Kan ha en kvart om dagen då du kollar igenom den lista som du skrivit och se om det är något jag verkligen måste göra.

Jag: Jag har plockat fram ett nytt kollegieblock och börjar på ny kula i det. Om jag inte klarar av att släppa tankarna genom att tänka ”jag behöver inte tänka på det nu” och utåtfokusera, så skriver jag ned det och sedan kollar jag den listan efter promenaden och ser om det är något att ta itu med eller stryka. Får ta tag i listan så fort det blir hjärnkaos, så jag kan släppa det sen. Med alla tankarna malande samtidigt blir inget vettigt gjort.

Tips att använda mej av

  • Stressar fast jag inte har bråttom: gör det jag pysslar med långsammare, var mindful på det och tänk på andningen
  • Planerings- och katastroftankar p.g.a. mitt kontrollbehov där jag spänner mej och håller andan: släpp ner axlarna, utåtfokusera och ta lugna andetag
  • Krav på att bocka av saker på en internt konstruerad lista: ”jag behöver inte tänka på det nu” och utåtfokusera
  • När jag inte kan släppa planeringstankarna: skriv ner de tankar som jag kan uttyda och släpp dom sen. Kolla listan runt 11-tiden varje dag om något ska göras eller strykas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s