v.47 Torsdag 21 november 2019


Inspiration

Dagens projekt:

Torsdag: Mindfulness kl. 13.30 alt. Kuratorn+Simma+Wicca+en kartong (60 kvar, 6 sparade). Blev ingen simning idag heller, men tog mej både till kuratorn och mindfulness-övningen.

1930-talsfilm: ”Rip Roarin’ Buckaroo” (1936)

Wimpy the Dog och Beth Marion, för andra gången.

Äventyr. IMDb: 5,6/10. Mitt betyg: 5/10.

Virkning: Halsvärmare

Språk: Walesiska lesson 27/118 (Shapes)

Meditation Morgon: One Minute to Calm (appen ”Stop, Breathe & Think”)

Meditation Wicca: x (måste komma igång med Wicca-handboken igen…)

Meditation Kväll: Mindfulness-övningen

Mat

Frukost: Linfröolja, C-vitamin, Havregrynsgröt med havredryck, fröblandning och hallon. 460 kcal.

Lunch:

Ris med Bönor och Spenat. Blev riktigt god. 350 kcal.

Middag: Linsgryta med Bönor. 370 kcal.

Kvällsmat: Fyra småkakor. 50 kcal.

Mellanmål: Två riskakor med färkost och ostskivor, en banan plus för mycket annat. 1300 kcal.

Summa kcal: 2484/1509

Kolhydrater: 47/55 %

Fett: 37/25 %

Protein: 16/20 %

Simning (mån,ons,tor,fre): x

Promenad: 11.399/8.000 steg / 353 kcal

Vikthantering: +0,1 kg sen igår. 115/110 aktiva min: 1844 brända kcal av målet 1509. 640 kcal för mycket för att behålla vikten.

Psyket: Sömnen halvbra, somnade lite för sent (7,0 h). Ångesten, stressen, oron, depressionen: Mådde helt ok hela förmiddagen, men sen stressad på gränsen till panikångestattack på kvällen (hann iväg till Hälsodisken innan det). Försökte med hjälpande tankar för att komma ur den negativa spiralen och det funkade till viss del. Koncentrationen mestadels kass, varit för upptagen med ältande tankar.

Dagen i sammanfattning: Gick upp kl. 6.30. Morgonrutin. Begav mej iväg till hållplatsen kl. 8.05. Hade tid hos kuratorn kl. 9. Vi pratade om min ”egen-diagnos” av social ångest och jag fick göra Leibowitz Social Anxiety Scale (LSAS-SR) fast på svenska då. Hon ska räkna ut poängen tills nästa gång. Vi pratade om sociala situationer och mina tankar, känslor och säkerhetsbeteenden. Fick i hemuppgift att komma på positiva saker som jag ärvt av mina föräldrar, i motsats till de negativa som man alltid upprepar till sej själv och betraktar som befästa sanningar. Fick även med mej en kopia på ett av papperna som jag kan fylla i med exempel på hur jag reagerar i vissa sociala sammanhang. Vi pratade en timme och sedan åkte jag direkt hem. Gick av två hållplatser tidigare och promenerade en bit. Ställde mej sedan och lagade mat. Tog en stund och blev nöjd med resultatet. Sedan visste jag inte om jag skulle simma eller gå till Hälsodisken, men kände mej för orolig i kroppen för att simma. Tänkte att mindfulness-övningen nog vore väldigt bra just nu. Det var en svår omgång där tankarna bara ville fara iväg på annat. Det roliga var att en av ledarna sa igår att det finns inga dåliga meditationer för även de där det är lite svårare är en övning i sej och just den meningen tänkte jag på precis när övningen var klar. Och då säger hon som ledde övningen precis samma sak samtidigt som jag tänkte det. Kändes bra att ha varit där och fått lite övning samtidigt som det var avledning från stressen just då. Tog en långpromenad efteråt och var inne på biblan. Boken jag har reserverat om social fobi har inte kommit in än, men tänkte kolla lite på hyllorna och se vad de hade inne.

Lånade den här. Har inte öppnat den än, men låter bra att den innehåller självhjälpande KBT-metoder. (Boken är från 1999, men den är säkert aktuell fortfarande, dock heter det ‘social ångest’ numera och inte ‘social fobi’.)

Resten av kvällen blev ändå inget bra eftersom jag tydligen började bygga upp ångesten igen. Försökte kolla på ”Dr. Phil” och virka, men hade jättesvårt att sitta still p.g.a. oron i kroppen. Tog däremot inte medicinen utan härdade ut ändå. Inte långt ifrån hetsätning heller eftersom det tillfälligt lindrar ångesten, men jag har lyckats avstå hitintills. Jag satte mej och kollade på ”Brottsjournalen” och en fìlm. Är uttröttad av kämpandet mot panikångesten (tror jag har kommit fram till att det är en form av förväntansångest inför panikångesten som jag försöker hantera), men jag försöker tillämpa en eller några av de olika strategierna jag har lärt mej. Känner verkligen att jag har byggt upp min kunskapsbank med många olika strategier och kan nästan alltid plocka fram en metod som kan hjälpa åtminstone lite grann en stund (alltså någon av de övningar jag har pratat om innan: andas, utåtfokusera, beskriva mina tankar och känslor med ord, acceptera, se tankarna som väskor på ett rullband där de kanske dyker upp igen, men de passerar. Det blir olika metoder jag tar till i olika situationer och jag vill bara fortsätta att bygga på med fler strategier, övningar och tankesätt. En risk finns att jag faller in i ”duktighetsrollen” igen, där jag måste lära mej allt, veta allt, kunna allt. Måste fortsätta att påminna mej om (precis som med Wicca) att det är de praktiska handlingarna som är viktiga, det är de som ger nåt, att bara läsa teorier och tankar i böcker kan ge en insikter, men hjälper dej inte att göra några framsteg. Man måste praktiskt tillämpa det man läser, annars är det snabbt glömt. Ska läsa några sidor i boken innan jag somnar. Tror jag ska ta lite fil och müsli ändå (tur att jag inte har några kaloribomber hemma…!) Sen blir det att sova.

Idag har jag blivit glad av: att en byggarbetare skämtade med mej när jag undrade om han höll på att stänga av vägen. ”Nej då, du är den första som går här. Du har äran att inviga den nya vägen”. Det fick mej att le.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s