v.34 Wicca: Övning 9, 10 & 11


Tisdag 20/8

Kapitel 5: Dina Speciella Högtider

”Solhögtider. Det finns åtta standardhögtider varje kalenderår. De kallas Sabbater och de har vanligtvis med solgudomligheten att göra. Det betyder inte att man inte kan fira Gudinnan på en solhögtid. De åtta sabbaterna representerar årstidernas födelse, död och återfödelse. Att utöva magi på en Sabbat är inte nödvändigt. Man kanske föredrar att ha dem som något att fira eller som hedran. Hur Sabbaterna används varierar hos olika traditioner osv. Ibland kallas Vintersolståndet, Vårdagjämningen, Sommarsolståndet och Höstdagjämningen för Eldfestivaler och ‘quarters of the year’. ‘Cross quarters’ är Imbolc, Beltane, Lughnassadh och Samhain”.

Övning 9: Solhögtider

”Skriv ner de åtta Sabbaterna och vilken dag de infaller på i år. Skriv en kortfattad beskrivning och lämna plats för mer information”.

Skrev ner Sabbaternas datum förra veckan, men en enkel beskrivning kan jag ta.

Höstdagjämningen (Mabon): måndag 23 september 2019

”Detta är den andra skördefestivalen och är förknippad med skörden nu, av bl.a. majs. Majsbröd och cider passar bra nu. Beroende på när löven ändrar färg hos dig, kanske du önskar samla och paraffinera några och ha som dekoration. Doppa löven snabbt i smält paraffin och lägg dem på vaxpapper. När löven har torkat kan du lägga dem i en stor skål. Rista lätt in ett skyddssigill på några eller alla löven. Färger att använda på ljus är brunt, orange, guld eller rött. Altarduk kan göras av ett material med höstdesign. Stenar du hittat vid åar och strömmar under sommaren kan ges kraft för olika ändamål”.

Halloween (Samhain): torsdag 31 oktober 2019

”Nyårsafton för Häxor. Detta är den sista av de tre skördefestivalerna. De som har dött hedras vid ritualen samt även försök till samtal med dem görs. Det är en kraftfull natt att spå. Det sägs att denna natt är slöjan mellan världarna tunnast. Jack-o-lanterns, kalebass, cider och annat ätbart för årstiden kan användas i ritual och familjefirande. Använd svarta ljus för att mota bort negativitet. Köp gärna en ny kvast nu. Vid middagen kan du sätta en tom plats för de som lämnat oss”.

Vintersolståndet (Jul): lördag 21 december 2019

”Eftersom detta är en solhögtid, så firas den med eld och ett speciellt julvedträ (julstubbe, julkubbe?). Den bränns nu vid Jul och en bit av den sparas för att använda till att tända på nästa års kubbe (är ett skydd för hemmet under året). Färger för årstiden är rött och grönt. Blomsterkransar av järnek, lyxiga kakor och bröd tillhör traditionen. Bivax-ljus bränns för att försäkra sig om rikedom och lycka under det kommande året. De kan placeras på matsalsbordet vid solnedgången och låt dem brinna tills de slocknar av sig själva. Ett annat par kan ställas på spiselkransen och tändas då julfirandet startar. Renen är en påminnelse om den behornade Guden.

Imbolc: lördag 1 februari 2020

”Allt firande nu handlar om att mota bort vintern. Du kan hänga majskolvar ute för välstånd och skydd tills dagen efter höstdagjämningen, då du gräver ner dem. Du kan binda ihop tre majskolvar som symboliserar Gudinnans tre faser – Jungfrun, Modern och Den Gamla. Bind ihop dem med band i vårens färger. Imbolc, Ostara och Beltane är de tre vårfestivalerna. Imbolc välkomner förändringen från det gamla till det nya. Ostara bjuder jordens fruktbarhetsenergi att vakna och Beltane representerar hur fruktbarheten och kärleken vaknar hos människorna. Lavendelfärgade och vita ljus kan brännas för att hedra högtiden. Detta är en bra tid att arbeta i hemmet, byta dukar och gardiner, måla om och tapetsera och laga möbler. Sabbaten markerar tiden att välkomna våren. Högtiden är för fruktbarhet och för att fira saker som ännu inte fötts, som nätt och jämt har vaknat under vinterna kalla dräkt. Det är också en bra tid att se över ditt magiska skåp för att se vad du börjar få slut på och vad du kommer att behöva de kommande månaderna.

Vårdagjämningen (Ostara): fredag 20 mars 2020

”Inträffar den dag då natt och dag är lika långa. Nu firas balans och fertilitet. Det är den andra av de tre vårhögtiderna. Välsigna frön som skall planteras senare. Måla ägg och placera på ditt altare som magiska talismaner. Färgerna är ljusgrönt, citrongult och ljusrosa. Köp en ny kvast som du helgar i en ritual. Kvasten används för att svepa rent inför den magiska cirkeln och ges ett namn som du skulle göra med en familjär. En namngivningsceremoni kan också inkluderas i ditt Ostara-firande. Snurrat bröd och söta pajer förbereds för att serveras vid solnedgången – eller förbered en fmiljefrukost som sammanfaller med soluppgången den här dagen.”

Beltane: fredag 1 eller tisdag 5 maj 2020

”Beltane är den sista av de tre vårfruktbarhetshögtiderna. Det är när människor, växter och djur förbereder sig inför de varma månaderna som kommer. Det är en tid för kärlek, sammankomst och Majstången. Representativt för årstiden är band i ljusblått, lavendel, varmrosa och vitt, men de traditionella färgerna för Majdagen är rött och vitt, som representaterar blodet som flödat från kvinnan när hennes renhet tas. Högtiden står för den Gudomliga Unionen mellan Lorden och Ladyn. Dekorera med en stor skål med flytande blommor och vita flytande ljus. Plocka blommor precis före soluppgången och fyll i en korg som du hänger på ytterdörren. På spiselkransen kan du lägga gröna växter och blommor. Blomblad spridas runt cirkeln och sedan sopas upp spridas runt huset som skydd.”

Sommarsolståndet (Midsommar/Litha): lördag 20 juni 2020

”Detta är årets längsta dag. Här firas passion och framgång. En del av den starkaste magin kan utförs nu. Passar bra för behov inom affärer eller en situration då kraften hos manlig energi behövs. Solblommor och blommor i rött och majsgult eller gyllene passar bra på altaret. En krans till dörren kan göras av röda fjädrar (för sexualitet) och gula fjädrar (för välmåga) som viras eller flätas ihop med murgröna. Altarljusen bör vara gyllene och röda. Pengaträdsplantor sköras och hängs över sprisen för pengavälstånd, eller binds ihop med gröna band. Midsommarnatten är tiden att få kontakt med skogs- och trädgårdsälvor.”

Lughnassadh: lördag 1, söndag 2 eller fredag 7 augusti 2020

”Lughnassadh är den första av tre skördefestivaler. Det är en keltisk högtid, som hedrar Solguden. Tradionellt bakar man nu bröd till festen och altaret dekoreras med de första frukterna från trädgården. Det magiska skåpet fylls med de sista örterna innan hösten infaller. Skörda dina örter denna dag och fyll dem med kraft under sabbatens ritual. Det finns inte så mycket blommor kvar nu, men dekorera altaret med de du hittar. Boken rekommenderar ‘Tuppkam’, vet inte vad det är för blomma eller om den växer här. Förbered ditt hem inför hösten genom att byta ut gardiner, dukar, mattor etc.”

Torsdag 22/8

Kapitel 5: Dina Speciella Högtider

”Esbater. Häxor älskar sina högtider, men de behöver dagar som är speciellt åtsidosatta för magiskt arbete, t.ex. för en vän i nöd, förberedelse inför ett nytt projekt, etc. Dessa arbetsdagar kallas Esbater. Full- och Nymåne är de vanligaste Esbatsdagarna/nätterna, så använd korrekt månfas för det ultimata resultatet. Ett annat or för esbat är Månritual. P.g.a. jordens rotation blir det tretton Fullmånar, som alla har ett namn:

Januari: Vargmåne (Wolf Moon)

Februari: Stormmåne (Storm Moon)

Mars: Kysk Måne (Chaste Moon)

April: Frömåne (Seed Moon)

Maj: Harens Måne (Hare Moon)

Juni: Dyadmåne – par (Dyad Moon)

Juli: Mjödmåne (Mead Moon)

Augusti: Wyrtmåne – grön växt (Wyrt Moon)

September: Kornmåne (Wyrt Moon)

Oktober: Blodmåne (Blood Moon)

November: Snömåne (Snow Moon)

December: Ekmåne (Oak Måne)

Varierande: Blå Måne (Blue Moon)

Utöver dessa är Skördemånen (Harvest Moon) den Fullmåne som inträffar närmast Mabon. Den lät bönderna få några extra timmar månljus för att ta in skörden. Du kan använda den för att kalla in tjänster eller för extra skydd. En Blå Måne är den andra månen inom samma kalendermånad (sker eftersom månen följer en 28 dagarscykel och den månaden har 31 dagar).”

Fullmåne: Fullmånens energi används för att mota bort influenser du inte vill ha i ditt liv, skyddsmagi och spådom. Planering, frisättande och att arbeta bakåt i tiden görs också vid Fullmånen. Det sägs att den bästa Fullmånemagin kan arbetas frm i sju dagar – tre dagar innan Fullmånen, på själva dagen och tre dagar efter. Ibland tar det ungefär en mancykel innan magin fått fäste och kommer till fullbordan.”

Nymåne:”Används för personlig tillväxt, healing, välsigna nya projekt etc. Om utfört korrekt bör framgång nås vid den närmaste Fullmåne.”

Tilltagande Måne: ”Mellan Ny- och Fullmåne är månen tilltagande. Detta är en bra tid för attraktionsmagi, speciellt mellan Nymånen och Första Kvarteret.”

Avtagande Måne: ”Perioden mellan Fullmåne och Nymåne är månen avtagande. Nu ska man mota bort och avstå från saker i sitt liv, som man inte längre önskar bära med sig, så som negativa känslor, dåliga vanor och sjukdomar.”

Mörk Måne: ”Tre dagar före Nymånen är känd som den mörka månen. Detta är när du inte kan se månen på himlen överhuvudtaget. Traditionellt utförs ingen magi nu. Det är en tid för vila. Djup meditation passar bra, men ej av något magiskt skäl.”

Övning 10: Blå Måne & Mål

”En Blå Måne är en Målmåne. Det är då du sätter speciella långsiktiga mål för dig själv och går igenom saker du uppnått samt misslyckanden sedan förra gången. Det är en bra idé att skriva ner dina mål på ett litet papper och sätta upp den på din spegel eller bredvid väckarklockan – någonstans där du ser den varje morgon eller kväll. Du behöver inte läsa den varje dag, bara ha den synlig så ditt undermedvetna kan jobba på det.”

Detta är jättesvårt, speciellt eftersom jag bara ser mörker framför mej och har gjort länge nu. Ett försök på långsiktiga mål kan vara:

  • Jobba bort/lära mej att hantera ångesten och stresskänslorna och, även om jag inser att jag inte kan bli helt fri från det, kunna leva med det.
  • Hitta en mening med livet/ett skäl till att fortsätta gå upp varje morgon och tycka att dagen ska bli intressant/något eller några drömmar/mål/önskningar att sträva efter/komma ur depressionen.

Nästa Blå Måne inträffar inte förrän 31 oktober 2020 (missade en i maj) och därefter 31 augusti 2023 och 31 maj 2026. Har planerat in dom i kalendern.

Lördag 24/8

Kapitel 5: Dina Speciella Högtider

”Esbater ses som arbetshögtider. Det är då man bygger upp energi, utför formler, ger healing, löser små svårigheter i livet etc. Du kanske också önskar tillbringa tiden med att hedra Gudinnan, eller Ladyn, som hon ibland kallas. Du kan hedra Guden också. Under en Fullmåneesbat brukar Häxan Dra Ner Månen (‘Draw Down the Moon’) för att ge sig själv kraft. Du accepterar Universums Gudomliga kraft inom dig och låter den stärka dig och ge dig kraft. Du bekräftar Ladyns (Månen) kraft och drar in dem kraften i din kropp (mer om den ritualen i kapitel 16).”

Övning 11: Månfaserna & Förändringar

”Tänk igenom de olika månfasernas definitioner och prioritera sedan de saker du vill förbättra eller ändra. Placera den passande månfasen vid varje. Efter ett tag kommer du kanske upptäcka att en del saker på listan inte längre är nödvändiga. Stryk över dem då. När du uppnår några av sakerna skriver du datumet bredvid. Gå igenom listan på Blå eller Målmånen.”

23 – 29 augusti Avtagande Måne: mota bort och avstå från saker, negativa känslor, dåliga vanor, sjukdomar: Ångesten och depressionen.

30 augusti Nymåne: personlig tillväxt, healing, välsigna nya projekt: Börja mitt liv på nytt.

6 – 13 september Tilltagande Måne: attraktionsmagi: Behöver en positiv inställning i allmänhet.

14 september Fullmåne: mota bort influenser du inte vill ha i ditt liv, skyddsmagi och spådom. Planering, frisättande och att arbeta bakåt i tiden görs också vid Fullmånen: På samma tema som innan – skydd från negativitet och dåliga val.

Kommer kolla, vid varje starten av varje månfas, vad som har hänt naturligt och var jag befinner mej nu.


Utförda övningar

Övning 1: Personlig definition av Wicca. (v. 31)

Övning 2: Vad är Wicca? (v. 32)

Övning 3: Vad kan Wicca göra för dig? (v. 32)

Övning 4: Ett år och en dag (v. 33)

Övning 5: Traditioner (v. 33)

Övning 6: Magiska uttryck (v. 33)

Övning 7: Vetenskap & Religion (v. 33)

Övning 8: Kalendarium (v. 33)

Övning 9: Solhögtider (v. 34)

Övning 10: Blå Måne & Mål (v. 34)

Övning 11: Månfaserna & Förändringar (v. 34)

Övning 12:

Övning 13:

Övning 14:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s