Torsdag 4 februari 2021: fullt upp


Vikt

79,7 (-1,6). Vad fan, varför har jag gått upp 0,5 kg från igår nu då?!

Dagen

Uppe vid kl. 8 och blev oerhört besviken på vågens resultat idag. Hopplösheten var enorm! Tänkte däremot faktiskt ”men har ändå gått ner 1,6 kg på nio dagar”, så var inte helt nedslagen.

Jag hade tvättstugan kl. 11, men drog ut på min promenad innan dess. Fascinerande att jag ändå lyckades vara så pepp…

Undertiden som jag tvättade tog jag städningen med dammsugning och torkning. Funderade på om jag skulle bege mej till ÖoB och köpa blekmedel till håret och kanske också belöna mej själv med några öl.

Sagt och gjort tog jag en sväng iväg. Jag var inte nöjd med blekmedlet till håret sist från ÖoB. Köpte där eftersom Mood bara kostar 44 kr, till skillnad mot Coop där det kostar 57 kr, och tänkte ”jag testar en gång till, bara för att”. Kollade för säkerhets skull att det verkligen var rätt nummer på tuben i förpackningen.

När jag kom hem hängde jag upp tvätten, tog en bärs och satte igång med håret.

Under väntetiden har jag suttit med mitt dokument i Word där jag har en lista med frågor för att utmana negativa tankar. Är inte helt klar än, så fortsätter imorgon.

Håret har inte torkat än, men ser att det inte har blivit så pass blont att utväxten inte syns. Fan. Får köpa på något annat ställe nästa gång. Undrar varför det verkar vara något fel på just ÖoB:s förpackning?

PS. Rekommenderar en låt jag hörde på p1 idag:

PS II. Apropå YouTube kan jag även ge tips om Hiddentracktv2. Mylo är bäst haha.

Insikt

Det jag har levt efter idag har varit ”bara gör utan att tänka efter innan”. Kommer alltid på anledningar till att strunta i allt och det är en av depressionens fallgropar: ”det är ingen vits ändå” och jag hittar tretusen skäl till att inte göra något överhuvudtaget. Jag har varit riktigt duktig idag med att ‘bara göra’.

KBT hemuppgift I – praktisk

Dagliga promenaden bockade jag av tidigt.

Kartongerna 30 min: har bestämt att de dagar jag har något annat ”viktigt” (städ, tvätt, matlagning, handla, möten o.dyl.) tänker jag inte tvinga mej själv till att ta kartongerna också. Får bli imorgon.

Införa något nöjsamt varje dag: har kollat på ett YouTube-klipp och lyssnade på en rolig podcast under promenaden, men har inte hunnit något mer. Att fixa håret kändes ändå som något jag gjorde för mej själv.

KBT hemuppgift II – kognitiv

Minska listorna och utmana list-behovet: Håller på med att utmana tankarna kring det, men inte klar än. Kom däremot på att jag fortfarande har ett dagsschema på en app där jag bockar av helt vanliga saker, så som ”medicin”, ”meditation”, ”lunch” och fan och hans moster. Morgondagens projekt får bli att ta bort de mest självklara sakerna från den listan och lita på att jag faktiskt t.ex. kommer ihåg att ta medicinen ändå.

Använda mej av dagligen

  • När jag stressar fast jag inte har bråttom: gör det jag pysslar med långsammare, var mindful på det och tänk på andningen
  • Planerings- och katastroftankar p.g.a. mitt kontrollbehov där jag spänner mej och håller andan: släpp ner axlarna, utåtfokusera och ta lugna andetag
  • Vid krav på att bocka av saker på en internt konstruerad lista: ”jag behöver inte tänka på det nu” och utåtfokusera
  • När jag inte kan släppa planeringstankarna: skriv ner de tankar som jag kan uttyda och släpp dom sen. Kolla listan runt 11-tiden varje dag om något ska göras eller strykas.
  • Se till att jag gör något nöjsamt dagligen och sträva efter att hålla hjärnans tankeverksamhet i nuet.
  • Bara gör det, som jag kanske inte känner för just nu, utan att tänka – det kommer att bli en del av min rutin så småningom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s