v.48 Tisdag 26 november 2019


Inspiration

Dagens projekt:

Kartonger: 42 kvar, 15 sparade

Tisdag: Wicca+Mindfulness-skola kl.17

1930-talsfilm: ”Roamin’ Wild” (1936)

Carol Wyndham. Ingen info, gjorde bara fyra filmer.

Västern. IMDb: 5,5/10. Mitt betyg: 5/10.

Virkning: Halsvärmare

Språk: Walesiska lesson 28/118 (Travelling)

Meditation Morgon: Breathing in Waves 6 min (appen ”Stop, Breathe & Think”)

Meditation Wicca: x

Meditation Kväll: Gjorde en övning på Mindfulness-skolan.

Mat

Frukost: Linfröolja, C-vitamin, Havregrynsgröt med havredryck, fröblandning och hallon. 460 kcal.

Lunch:

Auberginegryta med Spicy Bean Burger. Grytan blev ok, lite tråkig, saknades nåt, burgaren (från My Best Veggie) var väldigt god. 450 kcal.

Middag: Åt samma som till lunch fast en mindre portion. 300 kcal.

Kvällsmat: Två knäckebröd med ost. 200 kcal.

Mellanmål: En banan, åtta småkakor. 170 kcal.

Summa kcal: 1818/1509

Kolhydrater: 41/55 %

Fett: 45/25 %

Protein: 14/20 %.

Hmmm, inte bra balans nu, måste öka protein och minska fett. Vart kommer allt fett ifrån?! Hade i och för sej gräddfil i grytan, så delvis därifrån, men resten? Burgaren? Ja, så var det tydligen, mycket mättat fett dessutom.

Simning (mån,ons,tor,fre): hade funderingar på att gå idag också, men kom på att jag skulle till Rusta och handla kattmat idag, så skulle bli en långpromenad, så skippade simningen.

Promenad: 10.976/8.000 steg / 344 kcal

Vikthantering: Vikten ok idag. 111/110 aktiva min: 1669 brända kcal av målet 1509. 149 kcal över målet.

Psyket: Sömnen rätt ok (7,5 h). Ångesten, stressen, oron, depressionen: mycket förväntansångest inför eventuell panikångestattack och har vid flera tillfällen noterat mina andetag och känt att det skulle vara något fel och att jag inte skulle få luft. Hände t.o.m. under mindfulness-övningen, vilket var en prövning, lyckades avleda uppmärksamheten från panikkänslorna genom att fokusera på var någonstans i kroppen andetaget kändes mest (hals och bröstkorg). Deprimerad eftersom det emellanåt inte känns som om jag kommer vidare när jag fortfarande får så starka ångestkänslor som tar fokus från precis allt annat. Koncentrationen varit ok, men helkass när jag mått som sämst.

Dagen i sammanfattning: Gick upp kl. 6. Morgonrutin. Bestämde mej för att inte göra något förrän det var dags för Mindfulnesskolan. Kände mej orolig och förväntansångesten var jobbig. La mej i sängen och läste en stund. Begav mej sedan iväg kl. 16. Det var ett sammanfattande möte idag. Har sagt något på, kanske, 50 procent av mötena på Hälsodisken. Snacka om utmaning för någon med social ångest! Det är medvetet en övning för mej. Idag bidrog jag med att ha hjälpande tankar i åtanke när man börjar fokusera på det negativa i en situation och istället för att bygga upp mängder av katastrofscenarior så bör man skifta fokus till det som är positivt i det som händer just nu. Tänkte på min egen oro och ångest när mobilen la av och jag använde mej av hjälpande tankar hela vägen till Samsung Service istället för att få extrem ångest av alla negativa scenarion jag kunde ha grottat ner mej i. Känns stressande efteråt då jag loopar mina ord i tankarna om och om igen, ”vad sa jag?”, ”kunde jag formulerat mej på ett annat sätt?”, ”gav jag ett dumt exempel?”, ”förstod de andra vad jag menade?”, ”Var det konstigt det jag sa?”, ”Var det relevant?” etc. etc. ad nausem. Detta är vanligt vid social ångest, tydligen, och är något jag har ägnat mej åt så länge jag minns. Utmattande, ältande, oroande, stressande och onödig sysselsättning som tar massor av onödig energi. Gjorde jag bort mej? Nä, inte vad jag vet eller kände, snarare tvärtom, nån kanske till och med fick användning för det jag sa, fast det vet jag inte heller förstås, men chansen finns. Det är detta ältandet och upprepande av samtal och övningar inför kommande samtal som jag måste lära mej att handskas med och gärna minimera. Jag blir så extremt arg på min hjärna när den inte slutar utan samtalen bara rullar runt, runt i all oändlighet utan något slut. Jag måste byta denna ilska till ”nu tänker jag så där igen”, ”löser de här tankarna något”, ”Jag bidrog med det jag kände passade in och kanske bidrog det till något bra, om inte så är jag inte en så intressant människa att folk kommer haka upp sej på något jag sa och ingen skrattade. Det var ett befogat inlägg om något som hjälp mej och det är därför vi är där”. De skrev till och med upp ”Hjälpande tankar” på tavlan, men de kanske ändå skulle komma till det. Vi pratade om acceptans och jag, liksom de flesta, tycker acceptans är svårt, speciellt när det gäller saker man inte alls gillar (som att bli uppsagd från jobbet, eller nåt). De hjälpande tankarna får mej att se situationen ur en annan synvinkel med mer betoning på det som ändå är bra i sammanhanget. Det var det jag ville dela med mej av i alla fall. Synd att det tar sådan tid att varva ner efter en sådan social-ångest-övning. Promenerade och ältade på väg till Rusta. Köpte kattmat och två billiga matlådor. Skulle behöva en hel bunt sådana eftersom jag inte ägde någon och jag vill helst inte bara äta en maträtt tills den är slut. Vill gärna frysa in lite. Resten av kvällen har jag kollat på film och virkat. Känt mej lite yr, som ibland händer vid ångesten. Blev ändå uppe rätt sent, men nu vill jag vila hjärnan.

Idag har jag blivit glad av: fick ett vykort från Fontänen. Jättegulligt och snällt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s