v.33 Wicca: Övning 4, 5, 6, 7 & 8


Måndag 12/8

Kapitel 1: Att plocka upp kvasten

”Inom covens (‘häxgrupper’) ges, de som ska invigas, ett år och en dag för att bestämma sig angående inträde”. Jag har alltid varit lite osäker på vad som menas med ett år och en dag: antingen dagens datum plus en (13/8-20), på dag 366 fr.o.m. idag (11/8-20) eller efter 53 veckor (10/8-20). Egentligen har det kanske inte någon större betydelse. Jag tror jag kör på 53 veckor, vilket innebär den 10 augusti 2020, som också är en måndag.

Övning 4: Ett år och en dag

”Skriv dagens datum i ditt anteckningsblock. Om exakt ett år och en dag läser du dina anteckningar från dina studier av den här boken. Under datumet uttrycker du ditt personliga syfte och ett löfte till dig själv om att läsa igenom anteckningarna när årets hjul har snurrat ett varv.”

Jag lovar att fullfölja mina studier av Wicca i ett år och en dag och jag lovar att, den 10 augusti 2020, läsa igenom de anteckningar jag har gjort under den tiden.

Tisdag 13/8

Kapitel 2: Bekanta sig

Även om man tillhör en Tradition, tillåter Wicca stor frihet i hur man firar Gudarna och Gudinnorna i sin valda pantheon. ‘Tradition’ betyder en sätt som ärvts nedåt från människa till människa. I detta fall handlar det hur man använder delvis strukturerade riktlinjer för att hedra Guden och Gudinnan.

En pantheon är den uppsättning gudar som finns inom en vald mytologi; nordisk, hinduisk etc.

Boken listar nu många av de Traditioner och grupperingar som finns inom Wicca idag. Jag tänker inte skriva ner dom här, men kan ge några exempel:

  • Alexandriska Traditionen som grundades i England på 1960-talet av Alex Sanders
  • Keltisk Wicca där man använder den keltisk/druidiska pantheon, med ritualer som särskilt lägger tyngd på elementen och naturen.
  • Eklektisk Häxa är man när man inte följer en speciell tradition eller grupp utan använder sig av olika magiska system och tar till sig det som känns bäst.

Andra är t.ex.: Brittisk Tradionell, Caledonisk, Ceremoniell, Dianisk, Gardnerisk, Ärftlig, Kökshäxa, Piktisk, Pow-Wow, Satanistisk, Seax-Wicca, Ensamarbetande, Strega, Teutonisk och Wicca-häxa.

Övning 5: Traditioner

”Skriv ner alla olika sorters Häxor, som finns, med en liten beskrivning. Lämna lite plats efter varje, så du kan lägga till mer när du lär dig något nytt”.

Jag tänker inte göra denna övning igen, det känns överflödigt, tycker jag har koll. Jag har skrivit så mycket fakta om Wicca genom mina dagar. Dessutom valde jag den Keltiska Traditionen för länge sedan.

Onsdag 14/8

Kapitel 3: Magisk Jargong

”Alla områden har sina egna termer och uttryck, så även Wicca.”

Övning 6: Magiska uttryck

”Skriv ner alla ord med sina förklaringar i din anteckningsbok. Lämna plats för att kunna lägga till mer information.”

Samma svar som på förra övningen: redan gjort. Detta gäller ord som altare, Book of Shadows, element, magisk cirkel m.fl. Det kan vara bra att ha en pågående ordlista för saker man undrar över och vad man hittar för förklaringar om det. Just nu skriver jag bara ner allt som det dyker upp utan någon direkt ordning på det, kommer ändå gå igenom det om ett år och en dag…

Torsdag 15/8

Kapitel 4: Religion vs. Vetenskap

De flesta dras till Wicca, inte p.g.a. dess religiösa innehåll, utan för dess vetenskapliga och teknologiska aspekter. Exempel på dessa vetenskapliga delar är telepati, användandet av formler, astrala resor, slagruta etc. Mest sannolikt hör folk om, och blir intresserade av, teknologin eftersom den upplevs som ett mindre hot än en ny religiös struktur som är helt annorlunda än sin egen. Häxkonst består både av en uppsättning vetenskapliga principer och en religiös struktur. De som kommer till Wicca p.g.a. vetenskapen upptäcker religion och de som söker en bekväm religiös doktrin upptäcker vetenskapen. Wicca är en kombination. Det är vanligt att Wiccans lägger större vikt på den ena än den andra. Detta är inget problem så länge de inte vägrar att acceptera den andra delen. Det finns de som utövar Wicca inom strikta vetenskapliga gränser. De använder mycket ”high magick” (speciellt utformade ritualer och formler, som ska utföras så till punkt och pricka) och lägger vikt på de högtidliga ceremonierna. Det finns de som firar på ett mycket andligt sätt med knappt någon användning av redskap, de förlitar sig på sitt sinne och sin nära kontakt med de olika gudomligheterna. Dessa personer använder Wicca för att få kraft och för att hela sig själv och är mer öppna för begrepp såsom channeling, änglar, tala med de döda, andra dimensioner, t.o.m. UFO och stjärnmänniskor.”

Övning 7: Vetenskap & Religion

”På tre olika sidor skriver du ‘Vetenskap’, ‘Religion’ och ‘Religion vs. Vetenskap’. Under varje skriver du kort dina känslor om det. Datera. Läs dina svar om en månad och sedan igen om två månader. Se om dina åsikter har förändrats eller växt. Skriv en anteckning när du läser sidorna igen.”

Vetenskap: Jag har lite svårt för ordet ‘vetenskap’ i detta sammanhang eftersom det inte finns några bevis utan det hela bygger på personliga upplevelser och hur man uppfattar saker. Jag drogs till denna del av det ockulta först, redan när jag tolv år, eller så. Dock är det inget jag har ägnat mej åt i någon större utsträckning. I och med att jag är nyfiken på det mesta inom detta område, vill jag gärna få min egen erfarenhet och egna upplevelser. Håller på med meditationer, så astralresor vore ett intressant nästa steg. Att använda formler för att sätta önskade förändringar i rullning, antingen mentalt eller fysiskt, är något jag gärna anammar och det ska bli intressant att se vad jag får för upplevelser av det.

Religion: Kändes som om jag hade hittat rätt när jag, arton år gammal, fann min första bok om Wicca. Jag trodde att jag pysslat med det ockulta, men sökt en trosprincip – och här var den. Jag tyckte det verkade falla mej helt i smaken. Har sedan dess tappat all tro, men i det kaos som är mitt liv nu, både psykiskt och fysiskt, så kanske jag kan finna ett stöd i en trosuppfattning. Jag kan dock inte bara tro, men att hedra naturen och dess årstider är nåt jag kan sätta fingret på och upplever gärna. Kommer det gudomliga på köpet, desto bättre.

Religion vs. Vetenskap: Tycker att Wicca har en mycket bra balans här. Det bästa är att den inte tvingar på dej en gud och dess specifika texter, att den personliga upplevelsen är det viktiga. Att prova sej fram med de delar som ingår och behålla eller förkasta det du önskar, passar mej perfekt. Wicca/det spirituella/övernaturliga är ett vitt blad för mej nu och, i och med bokens praktiska handledning, kommer jag att pröva på det som dyker upp i lektion efter lektion. Jag tänker fylla på detta blad med de delar som passar mej och som jag märker har någon positiv effekt. Detta kanske blir min religion, om jag ser bevis för detta, eller en samling nytta, funktionella övningar, att dra nytta av i de sammanhang de behövs. Allt handlar ju om just den kombinationen, att kanske hitta en mening, kanske en hjälp vid den existentiella kris jag upplever nu, p.g.a. depressionen. Annars behöver jag helt enkelt en hobby nu, när jag inte har något annat att roa mej med. Jag ger det till 10 augusti nästa år, så får vi se var jag står då – antingen ger det mej något som är värt att behålla och bygga vidare på eller så har det bara varit ett kul tidsfördriv, som jag har testat, men lämnar bakom mej.

Lördag 17/8

Kapitel 5: Dina Speciella Högtider

Övning 8: Kalendarium

”För att lära dig dina speciella dagar rekommenderar jag att du köper:

1. En stor väggkalender. Det är praktiskt om den har stora rutor du kan skriva i.

2. En årlig almanacka. Bra för att kolla upp fullmåne, nymåne, solstånden och dagjämningarna.

Börja med att markera de datum du vill uppmärksamma och sätt en stjärna en vecka innan för eventuella inköp, som behövs. Fyll även i dagarna för de tilltagande och avtagande månfaserna.”

Har inte längre några fysiska kalendrar, så den i mobilen duger bra. Har redan fyllt i alla Sabbater, men inte veckan innan. Månfaserna finns inte heller i den kalender jag använder, så tänkte skriva in dom. Under det kommande året gäller följande:

Sabbater

23 september: Mabon (Höstdagjämningen)

31 oktober: Samhain

21 december: Jul (Vintersolståndet)

1 februari: Imbolc

20 mars: Ostara (Vårdagjämningen)

1 maj: Beltane

20 juni: Litha (Sommarsolståndet)

1 augusti: Lughnassadh

Månfaser

Nymåne: 30/8, 28/9, 28/10, 26/11, 26/12, 24/1, 23/2, 24/3, 23/4, 22/5, 21/6, 20/7,

Fullmåne: 14/9, 13/10, 12/11, 12/12, 10/1, 9/2, 9/3 (supermåne), 8/4 (supermåne), 7/5, 5/6, 5/7, 3/8

(Supermåne=närmast jorden)


Utförda övningar

Övning 1: Personlig definition av Wicca. (v. 31)

Övning 2: Vad är Wicca? (v. 32)

Övning 3: Vad kan Wicca göra för dig? (v. 32)

Övning 4: Ett år och en dag (v. 33)

Övning 5: Traditioner (v. 33)

Övning 6: Magiska uttryck (v. 33)

Övning 7: Vetenskap & Religion (v. 33)

Övning 8: Kalendarium (v. 33)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s