v.33 Måndag 12 augusti 2019


Vikt: 68,6 (+1,1 sen igår / -14,2 totalt). Sanslöst!

Tankar angående viktökning (67,5-68,5=+1,1)
För att gå ner 0,5 kg i veckan ska balansen mellan aktiviteter och intag av mat vara -551 kcal/dag.
I fredags brände jag -442, lördag -764 och igår -540. Vilket betyder att genomsnittet varit bra och igår väldigt nära. Fredag -lördag behöll jag 67,9 kg, men tills igår gick jag ner 0,4 kg.
Har ätit runt 1200 kcal varje dag (för att behålla min vikt ska jag äta 1591 kcal/dag och runt 1300 kcal för att gå ner). Skulle ha sammanlagt gått ner från 67,9 till 67,7 kg.
Relationen kolhydrater/fett/protein har varit densamma med väldigt bra med kolhydrater/ 4-13 % för mycket fett / 6-9 % för lite protein. Igår var väldigt bra på alla tre.
Vad kan jag då dra för slutsatser av detta? För det första skötte jag allt ordentligt och inget hände med vikten, behöll 67,9 flera dagar i rad, och för det andra fortsatte jag sköta allt och gick upp, och mycket också… Rent logiskt finns det inga siffror att ta fasta på, men i och med att först hände inget och sen upp, så känns det som om kroppen slog nån slags bakut… Enda skillnaden jag kan sätta fingret på var att jag igår kände mej sådär uppblåst efter lunchen. Jag kände på mej att det skulle leda till att jag gick upp, men inte 1,1 kg! Kan det vara bara den lunchen som gav en viktökning på så mycket? Det kan jag ju aldrig veta, men frågan, vad innehöll lunchen? Alldeles för mycket salt till att börja med, 127 % av det dagliga intaget, men annars låg kolhydrater och proteiner bra. Så någon ingrediens då? Innehöll pasta (durumvetemjöl), Oumph (sojabönor, salt), tomater, zucchini, svarta oliver, misopasta (sojabönor, rismjöl, salt), tomatpuré, vitlök, röd chili, basilika, timjan, svartpeppar. Inget jag kan säga om det på rak arm eftersom jag inte har något att jämföra med, men allt är ju helt vanliga ingredienser jag brukar äta.
SLUTSATS: Ingen. Har kroppen nått en tillfällig platå? Reagerade kroppen på någon ingrediens? Spaningen får fortsätta och jag får se om jag får en likadan händelse att jämföra med.

Inspiration

Meditation Morgon: Still Mind & Breath 7 min (appen ”1000 Guided Meditations”)

Meditation Kväll: Meditation Hypnosis for Stress Relief 5 min (appen ”1000 Guided Meditations”)

Meditation Kväll 2: Short Guided Meditation Hypnosis – For Positive Energy and Anxiety 6 min (appen ”1000 Guided Meditations”)

Mat

Frukost: Linfröolja, C-vitamin. 150 kcal.

Lunch: Paprika och Kronärtskocka från Pauluns. 431 kcal.

Middag: Tikka Masala från VegMe. 388 kcal.

Mellanmål: 2 majskakor, ett äpple. 110 kcal.

Summa kcal: 1057/1315

Kolhydrater: 53/55 %

Fett: 32/25 %

Protein: 15/20 %

Förbränning: 2075/1866 = -1018/-551

Simning (mån,ons,lör): 1 km / 36 min / 445 kcal. Gick bra idag, hade mycket negativa tankar (mest angående vikten) att arbeta med, men jag klarade av det rätt bra.

Promenad: 11.879 steg / 1h 30 minuter / 428 kcal

Dagens projekt:

Måndag: Simma+Tvätta+Kattsand

1930-talsfilm: ”Law and Lawless” (1932)

Hilda Moreno (1902-1992). Dog 90 år gammal.

Alma Rayford (1903-1987). Blev 83 år.

Västern. Mitt betyg: 3/10. IMDb: 5,4/10.

Virkning: Virkad kofta. Fortsatte med den påbörjade koftan, som jag hittade i förrådet.

Språk: Walesiska lesson 22/118 (Time)

Psyket: Sömnen rätt ok, vaknade bara en gång då jag var tvungen att gå upp (8,0 h). Ångesten, stressen, oron, depressionen varit kännbara av och till, men har haft långa perioder där jag mått bra, men då har ångesten kommit tillbaka. Att viktökningen påverkade det mesta idag var tydligt och det ger en malande ångest, straff-tankar och meningslöshet. Precis som ångest av andra anledningar. Jag försökte använda samma tankesätt som jag har börjat lära mej, hur jag ska avleda tankarna. Tänker mej de negativa tankarna som en skällande labrador (vet inte varför det är en labrador…), som jag säger ”plats!” till. Den håller då tyst och sätter sej ner. Den kan vara där, men sitt tyst och gör inget väsen av dej. Tänker så när det blir kaos, overload, i hjärnan och jag inte ser skogen för alla träd. När jag simmade dök det upp att det är som om jag i huvudet är en lärare. Jag försöker lära ut nåt, följa en röd tråd, berätta om nåt, komma till en poäng, ta in information för att själv lära mej nåt eller dylikt. I klassen sitter sen lite olika personer (detta påminner om bussförar-analogin om ACT, som finns på Youtube) och dessa elever, som jag ägnade simningen åt att namnge, har olika personer, som i olika sammanhang stör klassen. Vi har t.ex. Bessan (en besserwisser som hela tiden ska upprepa ”Jag sa ju att det skulle bli så”, ”det var inte meningen att du skulle få det där” osv. och Katarina som gapar om katastrofer som kan inträffa. Perfa vill vara perfekt hela tiden och påpekar hela tiden vad jag (eller andra) gör fel och hur saker ska göras på bästa sätt, Depia påpekar hela tiden att allt är meningslöst, frågar ”varför då?” om varenda småpryl, det finns inget syfte med något, ingen vits att göra nåt överhuvudtaget, sist finns Echo och det enda hon gör är att upprepa samtal jag har haft, vad jag sa bra, att rätt saker kom fram, vad jag skulle ha sagt i stället, om jag lyckades få fram det jag ville, samt planerar kommande samtal, vad som ska sägas och vad den andra personen kan eventuellt säga. Det är ett oavbrutet kackel hela tiden. Jag ser dem inte som specifika personer som gör dessa saker, men när jag t.ex. inser att det bara far runt katastroftankar i hjärnan, så kan jag tänka ”Time-out, Katarina!” och så får hon sätta sej i skamvrån. Lite roligare att tänka på och få släppt de jobbiga tankarna. Koncentrationen varit ok idag.

Dagen i sammanfattning: Gick upp kl. 7.30. Morgonrutin. Valde undermedvetet att inte äta någon frukost p.g.a. viktuppgången. Dumt, jag vet, men det var inget klart uttänkt val. Bytte kattsand och sedan drog jag till badhuset. Promenerade halvvägs, som förra gången. Efter simningen promenerade jag till biblioteket. Efter rekommendation från kuratorn, hade jag reserverat boken ”Ingen Panik”. Tyvärr var det längre kö på den senaste versionen, så fick ta den från 2007. Har inte läst mer än det som kuratorn kopierat tidigare, några sidor bara. Vet inte riktigt hur jag ska ta tag i att läsa den, eftersom jag kommit ifrån läsandet igen. Gör ett försök vid sängdags.

Under promenaden tillbaka gick jag genom Trädgårdsföreningen.

Väl tillbaka slängde jag in en tvätt, åt jag lunch och såg en film.

Har under kvällen virkat på koftan och kollat på flera brottsdokumentärer. Lyckades nu precis läsa de första 19 sidorna i boken. Man får bara låna boken i 21 dagar, så jag måste läsa 13 sidor om dagen om det inte går att förlänga lånet. Får se hur det går och om kuratorn och jag gör upp nån plan angående användandet av boken. Lade in en reservation på 2011-versionen av boken också, men vet inte alls när den blir tillgänglig.

Har gjort allt (ännu är det bara enstaka saker, som inte låter mycket, men är mycket för fortfarande) jag har som måndagsplaner. Skönt. Klapp på axeln.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s