v.32 Wicca: Övning 2 + 3


Tisdag 6/8

Kapitel 1: Att plocka upp kvasten

”En person består av det den tror på. The Council of American Witches gjorde 1974 upp en lista över ”Wiccas trosprinciper” för att kunna informera allmänheten och intresserade om Wiccas beståndsdelar. Du bör bekräfta dessa principer, på något sätt, en gång om året, t.ex. en personlig ritual. Välj en av de större högtiderna, eller ett eget speciellt datum, för detta.”

Övning 2: Vad är Wicca?

”Ta fram ditt anteckningsblock och skriv ner de punkter du inte förstår eller inte håller med om och varför. Ha sidan tillgänglig medan du studerar vidare och bocka av de som klarnar eller de som fortsätter att vara tveksam till/har frågor om. Läs igenom principerna när du upplever tvivel, magiskt eller politiskt. Signera och datera.”

Här finns ”Principles of Wiccan Beliefs” tretton punkter på originalspråket. Nedan följer mina egna översättningar och eventuella tankar. Jag gjorde personliga översättningar dels på grund av att jag då bearbetade vad det verkligen står, dels för att fräscha upp språkkunskaperna lite.

 1. Vi utför riter för sätta oss i samspel med den naturliga livsrytmen som återspeglas i månens faser och årstiderna. Vanligtvis genom att fira Esbater och Sabbater.
 2. Vi inser att vår intelligens ger oss ett unikt ansvar gentemot vår miljö. Vi vill leva i harmoni med Naturen, i ekologisk balans som ger tillfredsställelse i livet och medvetenhet inom en evolutionär uppfattning.
 3. Vi erkänner ett djup av kraft, som är mycket större än vad som är synbart för den vanliga människan. Eftersom det är mycket större, än vad som är det vardagliga, kallas det ibland ‘övernaturligt’, men vi ser det som att det ligger inom det som är tillgängligt för alla. (We acknowledge a depth of power far greater than that apparent to the average person. Because it is far greater than ordinary it is sometimes called ”supernatural”, but we see it as lying within that which is naturally potential to all.)
 4. Vi uppfattar att Universums Kreativa Kraft manifesteras i polaritet – som maskulint och feminint – och att denna Kreativa Kraft finns inom oss alla och arbetar genom samspelet mellan det maskulina och feminina. Vi värderar inget (kön) mer än det andra, då vi vet att de ger stöd åt varandra. Vi ser sex ett nöje, som symbolen för och förkroppsligande av livet, och som en av energikällorna som används vid magiska handlingar och religiös tillbedjan.
 5. Vi erkänner både yttre världar och inre, psykiska, världar, ibland kända som Andliga Världar, Det Kollektiva Omedvetna, Inre Plan etc. – och vi ser utgångspunkten för paranormala fenomen och magiska övningar när dessa två dimensioner interagerar. Vi försummar ingen av dimensionerna på bekostnad av den andra, båda är nödvändiga för vårt förverkligande. (We recognize both outer worlds and inner, of psychological, worlds sometimes known as the Spiritual World, the Collective Unconscious, Inner Planes, etc.-and we see in the inter-action of these two dimensions the basis for paranormal phenomena and magickal exercises. We neglect neither dimension for the other, seeing both as necessary for our fulfillment)
 6. Vi erkänner ingen auktoritär hierarki, men hedrar de som lär ut, respekterar de som delar med sig av sin större kunskap och vishet och ger uppskattning till de som modigt gett av sig själva som ledare.
 7. Vi ser religion, magi och vishet i att leva med att hur man ser världen och lever i den hänger ihop – en världsbild och livsfilosofi som vi namnger Häxkonst, Wicca. (We see religion, magick and wisdom in living as being united in the way one views the world and lives within it-a world view and philosophy of life which we identify as Witchcraft-the Wiccan Way.)
 8. Att kalla sig ”Häxa” gör en inte till en Häxa – men det gör inte heller arv eller samlandet av titlar, grader och invigningar. En Häxa arbetar med att kunna kontrollera de krafter inom sig som gör det möjligt att leva livet vist och väl utan att skada andra och i harmoni med Naturen.
 9. Vi tror att livet bejakas och fullbordas i och med evolutionen och att utveckling av medvetandet ger mening till det Universum vi känner och vår personliga roll i det
 10. Vår enda animositet mot Kristendomen, eller mot andra religioner eller livsfilosofier, är i den utsträckning i vilken dess institutioner har utgett sig för att vara ”den enda vägen” och har önskat förneka andra frihet och att förtrycka andra religiösa handlingar och tro.
 11. Som American Witches känner vi oss inte hotade av debatter om Häxkonstens historia, diverse termers ursprung, legitimiteten hos diverse aspekter av olika traditioner. Vi bryr oss om vår nutid och vår framtid.
 12. Vi accepterar inte begreppet total ondska, inte heller tillber vi något väsen känt som ”Satan” eller ”Djävulen”, så som beskrivs inom den Kristna traditionen. Vi söker inte makt genom andras lidande, inte heller accepterar vi att personlig vinst bara kan uppnås genom en annans förlust.
 13. Vi anser att vi bör söka inom Naturen det som bidrar till vår hälsa och vårt välmående. (We believe that we should seek within Nature that which is contributory to our health and well-being.)

Tycker de flesta är klara och tydliga, och punkter jag håller med om. De fyra jag hade lite funderingar över var 3, 5, 7 och 13. Lämnade kvar originaltexten på dom.

I trean och femman handlar det om det övernaturliga och det andliga. Här behöver jag få uppleva sådant, ”bevis” kan vi kalla det.

Sjuan har jag lite svårt att förstå. Får ge den lite mer betänketid.

Vad gäller nummer tretton hoppas jag få svar på hur och vad. På vilka sätt kan jag hitta det i Naturen som bidrar till mitt välmående och hur tar detta sej uttryck, vad i Naturen ĺetar jag efter?

Onsdag 7/8

Lughnassadh

Idag är det Lughnassadh. Blir ingen övning från handboken idag, utan tänkte skriva ner lite information om dagen i största allmänhet. Har redan skrivit det lilla som stod i ”To Ride a Silver Broomstick”, men kollade nu även i ”Wheel of the Year” av Teresa Moorey och Jane Brideson.

Äsch… igen… Tyckte inte det blev något kul att lägga upp om Sabbaten i efterskott, så det jag la upp förra lördagen får räcka om Lughnassadh 2019. Nästa Sabbat är Mabon, höstdagjämningen, som i år infaller 23 september. Kommer förbereda den och lägga upp information här ca. en vecka innan.

Lördag 10/8

Kapitel 1: Att plocka upp kvasten

Övning 3: Vad kan Wicca göra för dig?

”Skriv ner hur du kom till här punkten i ditt liv. Vad känner du behov av just nu? Vad känner du att Wicca kommer att ge dig? Vad är du rädd att du kan förlora om du fortsätter på den här inslagna vägen? Var helt ärlig med dig själv.”

Jag har, sedan jag hittade Wicca 1993, tyckt att det passar mej, men har aldrig gjort det till någon rutin, eller regelbundet förekommande del, av mitt liv. Eftersom jag alltid varit intresserad av det övernaturliga så kom jag till Wicca via Tarotkorten. Jag har aldrig fått några bevis på att det övernaturliga eller någon högre makt existerar, det bara tilltalar mej; möjligheten att vi har en existens efter döden, att vi med spådom kan förutse vår framtid, att det finns en högre makt som vi kan ”blidka”. Det hela skulle på något sätt ge en mening med livet i och med att vi då skulle ha ett syfte med att vara här, att vi överhuvudtaget finns till. I sådana fall skulle syftet vara att vi ska få viss kunskap som vi tar med oss och bygger upp en personlig bank genom reinkarnation och/eller att det vi lär oss i ett enskilt liv samlas upp i en gemensam pool som vi alla kan plocka ur. Varför då, är i sådana fall, frågan. För att föra evolutionen framåt åt ett visst håll, kanske? Eftersom jag egentligen tror att när vi dör så släcks allt, som när du somnar, så skulle det vara trevligt att få det motbevisat. Jag vet inte riktigt vad jag letar efter eller hoppas på. Jag tror inte, innerst inne, att jag kommer få något bevis på en högre makt eller liv efter döden, men att chansen finns är lite hoppfullt. Även om det beviset aldrig kommer, så kan jag, just nu, känna att Wicca och allt som ingår (formler, spådom, ritualer, naturen m.m.) fyller en funktion genom att, inte ge mej ett syfte, men ge mej en sysselsättning för tankarna och rent praktiskt en avledning, något kul och positivt att fylla min, annars väldigt meningslösa, vardag med. Det är väl ett syfte i sej? Om det leder till någon djupare insikt om vår existens är det ett plus i kanten. Det känns lite fånigt att göra något ”religiöst” eftersom jag inte tror på någon högre makt: varför ska jag spå, t.ex. med Tarotkort, när jag inte tror att det går att se vad som ska hända, jag vill ju inte att ödet ska existera, varför använda en ouija-bräda när jag inte tror på livet efter döden, varför hedra en högre makt (Gudinnan och Guden) vid sabbaterna om jag inte tror att den finns, varför använda stenar när jag inte tror att de kan dela med sej av några speciella egenskaper, varför utföra formler för att manifestera önskemål när jag inte tror att det finns någon som kan utföra dessa önskemål åt dej? Ja, du, för att testa, får bli svaret just nu. Har jag tur blir jag positivt överraskad, annars blir Tarotkorten ett roligt tidsfördriv med lite tid för reflektion och livsanalys, att försöka kontakta de döda är alltid bara en chansning, men kan vara kul att testa, det finns lärdom i att se naturens skiftningar och att vänja sej vid förändringar är bra, även om Gudinnan och Guden inte finns och kan påverka något så finns naturen och Gudinnan och Guden kan ses enbart som personifieringar av, symboler för det som omger oss, att utföra formler kan ses som en affirmation, att du sätter ord på och utför en handling i förhand för att du ska få formulerat för dej själv vad du önskar uppnå och på så sätt själv arbeta, medvetet eller undermedvetet, för att detta ska komma till stånd. Jag tror att jag har svarat på alla frågor, utom sista, även om det inte var rakt på sak. Rädd att förlora vet jag inte. Anseendet? Kanske att folk ska skratta åt mej (tänker, å andra sidan, inte skylta med det). Känns inte som om jag har så mycket att förlora just nu, så det mesta borde vara en vinst.


Utförda övningar

Övning 1: Personlig definition av Wicca. (v. 31)

Övning 2: Vad är Wicca? (v. 32)

Övning 3: Vad kan Wicca göra för dig? (v. 32)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s