Mitt grundläggande problem: lack of assertiveness, vilket leder till ångest som jag dämpar med öl


Vikt: 67,0 kg (ja, som jag sa, jag måste hålla koll!)

Efter ett långt samtal igår angående hur jag lever mitt liv, har hjärnan gått på högvarv. Jag måste göra upp en plan, göra upp mål och försöka arbeta på det jag kämpar med dagligen.

Det är så synd att jag inte har kvar kuratorn. Jag skulle behöva KBT-hjälp för att veta hur jag ska göra och tänka rent praktiskt. Vet att vi tog upp detta vid ett par möten. Ska leta upp papperen och se om jag skrev nåt som jag kan använda mej av. Återkommer med lite sammanfattning om jag hittar några bra tillvägagångssätt.

Detta är det enda som tar upp mina tankar nu. Tog Theralen igår för att jag behövde koppla bort tankarna för att få lite sömn. Sov till kl. 15, så blir inte mycket annat gjort idag, utan tänker ägna mej åt vidare självrannsakan och pausar emellanåt med att läsa r/amithedevil för att kunna tänka ”så här hemsk är jag inte i alla fall… Väl?” och det piggar upp mej lite i min bedrövelse och uppgivenhet. Jag ska lösa detta! Jag vill inte förlora Rhith!

Update: googlat lite.

Gjorde alkoholtest på iq.se. Inte så uppiggande läsning direkt.

Hittade sen alkoholhjälpen.se som har ett 10 v självhjälpKBT – program, som jag anmälde mej till. Har börjat läsa första avsnittet nu.

Update II: har gjort hälften av första veckan. Har lite frågor att fundera över innan jag går vidare. Det gäller om jag måste sluta dricka helt eller om jag kan hantera att dricka måttligt.

Från deras hemsida: Du kan överväga följande saker när du tar ställning till om du kan dricka måttligt:

  1. Finns det vissa situationer där du klarat av att dricka utan att det lett till problem? I så fall bör du fundera på vilka situationer som är ”säkra” för dig och vilka som är ”farliga”. Du måste antingen hitta nya sätt att hantera de farliga situationerna (risksituationer) eller lära dig att undvika dem.
  2. Det finns inget test som kan avgöra om just du kommer att klara av att dricka alkohol måttligt eller om du skulle må bäst av att inte dricka. Graden av beroende verkar dock ha betydelse. Ju fler frågor om symptom på beroende som du svarade ”ja” på i bedömningen, desto rimligare är det att välja att vara helt utan alkohol. I alla fall om man ska tro statistiken.
  3. Var uppriktig mot dig själv. Kommer du att kunna begränsa ditt drickande? Eller med andra ord: kan du sluta när du väl har börjat dricka? Vilka konsekvenser riskerar du när du dricker? Ju allvarligare dom är, desto mindre rimligt att alls dricka. Så är det bara.
  4. Fundera också på vilket som kommer vara lättast och bekvämast för just dig, att dricka måttligt eller inte dricka alls? Det kan kännas som att det är enklare att minska sin konsumtion, men det innebär oftast minst lika mycket ansträngningar som att vara utan alkohol. Du kan snarare jämföra med att sluta röka eller snusa (något du kanske har erfarenhet av själv). Skulle det passa dig att sluta med nikotin dagligen men då och då ”feströka” eller skulle det passa dig bättre att sluta helt med nikotin.

Situationer där du klarat av att dricka utan att det lett till problem? Ja, när jag bara har köpt ett visst antal öl eller bestämt när jag går ut att jag har råd med max tre öl, t.ex. Problemet är inte att jag inte kan sluta utan hur jag blir som person oavsett mängden. Det handlar mer om hur ofta jag dricker, hur ofta jag känner att jag behöver dämpa min ångest med öl.

Vilka situationer är ”säkra” för dig och vilka är ”farliga”. Du måste antingen hitta nya sätt att hantera de farliga situationerna (risksituationer) eller lära dig att undvika dem. Dom ”farliga” situationerna, dvs när jag känner ett sug efter öl, är när jag inte orkar med mitt mående, känslor och ångest längre och behöver ”slappna av”. Det blir åtminstone en gång i veckan, ibland mer. Så, hur ska jag bli av med ångesten, så den inte byggs upp till ett crescendo där endast alkohol trubbar av den?

Jag inser här att dom som tycker om mej finns där för mej och jag kan avlasta det dagliga skitmåendet genom att prata om det. Jag behöver givetvis inte ett terapisamtal om dagen, men att åtminstone nämna det som gör att jag mår dåligt och bara sätta ord på det skulle hjälpa. Mycket av ångesten skulle lindras om jag bara stod upp för mej själv, insåg mitt värde och att jag har rätt att vara mej själv hela tiden och att jag inte måste låtsas vara glad och positiv för att inte vara jobbig för andra, jag spelar en roll, helt enkelt. Detta gäller jämt, med alla människor, i alla situationer. Värst är det på en arbetsplats, men jag vill inte belasta Rhith heller. Hur ska jag lära mej att öppna käften? Ska jag lägga in en påminnelse i kalendern dagligen att känna efter hur jag mår och sätta ord på hur dagen känns (det behöver ju inte vara negativt utan kan ju vara bra känslor också)? Kuratorn tipsade mej ju om att jag skulle stanna upp nån gång i timmen på arbetsträningen, andas och känna efter hur jag känner mej. Har försökt att göra det åtminstone en gång på tisdagen och en gång på onsdagen, men om jag försöker få in mer rutin på det dagligen, så får jag ju reda på hur jag egentligen mår. Det är det jag kan komma på. Jag behöver ju inte ta upp allt till diskussion med stackars Rhith varje dag utan bara nämna det, vilket jag förmodar bara är naturligt i ett förhållande! Om jag sätter in en påminnelse till att börja med, så kanske jag kan lära mej att berätta saker om mej själv helt naturligt, förhoppningsvis.

Kommer du att kunna dricka måttligt/begränsa ditt drickande? Jag tror det, kan vara testa. Kan du sluta när du väl har börjat dricka? Ja, köper inte många och jag åker aldrig och köper mer, utan slutar när ölen är slut, kan ju köpa färre. Vilka konsekvenser riskerar du när du dricker? Att jag känner mej så jävla misslyckad att min ångest blir värre än innan.

Vilket är lättast/bekvämast, att dricka måttligt eller inte dricka alls? Om jag jämför med att sluta röka, så är det nog bättre att gå cold turkey, men jag tycker ju om öl och att kunna unna mej det, som en påse chips, typ, vore trevligt om jag kunde lära mej det. Jag gör ett försök att lära mej måttlighet, så får vi se om det går.

Update III: Jag har nu gjort så mycket jag pallar idag. Jag har en del kvar på första veckans uppgifter, men har kommit en bit på vägen i alla fall. Första veckans uppdrag är att fylla i en alkoholkalender varje dag. Satte ett alarm på kl. 21 dagligen och då kan jag samtidigt analysera hur jag mår för dagen. Hoppas att det här hjälper mej och leder till nåt bra! Har gått igenom mitt psyke rejält nu, så jag har kämpat bra idag. Jag har nu så mycket tankar och känner mej oerhört okoncentrerad, men jag ska se om jag kan koppla bort tankarna en stund med hjälp av That Chapter. Klarar jag det, så ska jag testa att ge mej på en film, vilket var evigheter sen nu (haha, kom på att det var Titanic den 14 februari, så det är på tiden nu).

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s