v.31 Wicca: Lughnassadh + Övning 1


Torsdag 1/8: Lughnassadh… eller nej… Fredag 2/8

Tyvärr mådde jag för dåligt för att göra något annat än att uppmärksamma att det var den dagen. En beskrivning av dagen är dock:

Wicca har åtta sabbater, Lughnassadh är den första av tre skördefestivaler.

Haha, insåg nu att jag var ute och cyklade. Lammas firas 2 augusti och Lughnassadh, som är den jag alltid har firat, firas inte förrän 7 augusti. Hur i helskotta kunde jag glömma bort det?! Ja, ja, det var ett par år sedan jag firade, så jag är väl ursäktad. Det bästa är att nu hinner jag planera att fira. Förut brukade jag, en vecka före, reflektera över hur jag skulle fira och om det var något jag behövde köpa. Jag kommer inte att sätta igång med stora ritualer nu. Har tänkt att det blir bebis-steg i början här också, som med psyket och livet i övrigt. Ser det som ett intresse att lägga in i veckoschemat och något jag tycker är roligt (behöver sånt!). Kommer bara att hålla mej till enda bok och det enda googlandet får bli för att slå upp nåt ord. Detta enbart för att jag inte ska bli överväldigad, eftersom jag har förstått att jag bara klarar minimalt med intryck åt gången, och för att jag vill införa något jag tycker är roligt, men i små doser så det inte blir ett tvång istället. Kommer, från och med nu, låtsas som om jag inte vet något om Wicca och att den här boken är den enda informationen, om det, som jag har.

Jag tänker följa ovanstående bok, ”To Ride a Silver Broomstick” av Silver Ravenwolf, som är en praktisk handbok med övningar. Jag har gått igenom hela boken en gång, börjat om från början igen en gång och nu börjar jag i den igen en tredje gång. Jag har massor av andra böcker om Wicca och många av dom är praktiska handböcker, men jag gillar den här. Tänker skriva allt här, så det blir som en nybörjarkurs i Wicca. Har planerat in tre dagar i veckan: tisdag, onsdag och lördag, men publicerar allt på lördagar.

Fortsätter att beskriva Lughnassadh nu i alla fall, i förberedelse inför nästa onsdag 7 augusti.

Wicca har åtta högtidsdagar om året, kallat sabbater, och de har vanligtvis med solguden att göra. Det betyder inte att man inte kan fira Gudinnan på en solhögtid. De åtta sabbaterna representerar årstidernas födelse, död och återfödelse. Att utöva magi som en del av sabbatfirandet är inte nödvändigt. Du kan använda dem enbart som firande eller som en hedran.

 1. Lughnassadh är den första av tre skördefestivaler.
 2. Det är en keltisk högtid, som hedrar Solguden.
 3. Tradionellt bakar man nu bröd till festen och
 4. altaret dekoreras med de första frukterna från trädgården.
 5. Det magiska skåpet fylls med de sista örterna innan hösten infaller. Skörda dina örter denna dag och fyll dem med kraft under sabbatens ritual.
 6. Det finns inte så mycket blommor kvar nu, men dekorera altaret med de du hittar. Boken rekommenderar Tuppkam, vet inte vad det är för blomma eller om den växer här.
 7. Förbered ditt hem inför hösten genom att byta ut gardiner, dukar, mattor etc.

Ok, har inte beskrivit altaret, eller något alls, men nu hoppade jag direkt på kapitel fem, som tar upp sabbaterna. Jag ska bara planera vad jag ska göra under veckan som leder fram till Lughnassadh och sen ska jag börja på sidan ett i boken.

Jag har inte möjlighet att baka (3), och har bara tillgång till frukt från affären (4). Har alltid någon frukt hemma, så, symboliskt, kan jag ta nån av dom till altaret. Vet inte alls vad som växer härikring (5, 6), så planen för veckan blir alltså att kolla upp växtligheten i närheten (inte folks trädgårdar, dock, hahaha…) vad gäller blommor och örter. Brukar aldrig byta gardiner osv. och nu har jag bara en av varje så skippar det – i år, i alla fall.

Lördag 3/8

Kapitel 1: Att plocka upp kvasten

Tänkte bara skriva ner lite kortfattat från boken vad gäller teori, hoppar annars direkt på övningarna. (Text översatt från boken inom citationstecken.)

”Denna text är ideal för alla som är intresserade av att utöva den religiösa eller vetenskapliga delen, eller båda, av Wicca. Alla övningar är viktiga och bör fullföljas. Tänk på att du är unik och lektioner kommer inte bara från text utan från ditt vardagliga liv också.”

Övning 1: Personlig definition av Wicca

”Skaffa ett anteckningsblock för dessa övningar. Skriv ett brev där du börjar med din definition av ordet ‘häxa’ och därefter beskriver du ‘häxkonst’. I tredje paragrafen skriver du din hur du tycker att samhället accepterar utövandet av häxkonst och varför det är så. Avsluta brevet med att sätta ord på det övergripande målet du vill uppnå innan du avslutar den här boken. Detta mål kan vara andligt, psykiskt eller fysiskt, det väljer du själv. Signera och datera brevet.”

 1. Häxa: Har två definitioner; den stereotypiska elaka kvinnan eller mannen som falskeligen anklagades för att tillbe Satan för hundratals år sen eller syns på film och den nutida, äkta, som utövar ritualer och använder formler.

 2. Häxkonst: Har en religiös del där man tror att det finns någon form av högre makt (personifierad som Gudinnan och Guden) som tillbes med ritualer och en vetenskaplig del bestående av t.ex. formler, spådom, meditation och astralresor. Har inget med Satan eller ondska att göra. Föredrar ordet Wicca eftersom det inte har alla förutfattade meningar om sej.

 3. Samhället: Jag tror samhället, i största allmänhet, tänker på häxkonst som det Hollywood har framställt det som: om inte Djävulen är inblandad, så handlar det om egoism, att uppnå egna mål på bekostnad av andras. Eller så tror de att det att det är fantasier och att de som håller på med det är korkade och/eller konstiga på nåt sätt. Inte så positiv syn i alla fall.

 4. Mål: Eftersom jag egentligen inte tror på någon högre makt, så vill jag bli motbevisad eller låta formler, spådom och ritualer fungera som affirmationer som hjälper mitt psyke framåt. Jag vill tro på det övernaturliga, jag tycker det är intressant och spännande, så att pyssla med detta ger mej en hobby och något roligt att göra. Så målet är att jag ska få till rutin att uppmärksamma och hedra årets och livets växlingar, alltså lära mej att vänja mej vid förändringar samt att använda formler och spådom (även om jag inte får något bevis på någon högre makt) som personligt stöd, affirmation och en push för att få till stånd saker i mitt liv. Målet är också att göra något som kan hjälpa mej att hitta en väg ut ur depressionen.


Utförda övningar

Övning 1: Personlig definition av Wicca.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s