Fredag: Veckans nys (Konstnär Louis Wain)


Cat’s Nightmare, c. 1890.

Enligt H. G. Wells: ”He has made the cat his own. He invented a cat style, a cat society, a whole cat world.

Louis Wain (1860 – 1939) målade till huvuddelen katter. Hans fäbläss för våra lurvungar förklaras med att en kattunge räddades av hans nya fru. Frun dog snabbt av bröstcancer och kissen (nu döpt till Peter) blev Wains trygghet och inspiration.

Three Cats Singing.

Han målade katter hela livet (försörjde sej som illustratör), men sättet han målade på varierade väldigt. Eftersom Wain tydligen inte daterade sina konstverk så är det svårt att med säkerhet veta, men enligt teorier började hans mentala hälsa vackla och detta avspeglades i kissarnas utseende.

Hans katter ska ha blivit mindre verklighetstrogna och istället blivit mer psykedeliska (katter med mer framträdande ögon och färggranna bakgrunder).

Wains psykiska hälsa är på inget sätt belagd. Det finns inte mycket att försöka göra en diagnos på nu – det är 157 år sedan han föddes. En syster blev inlagd på mentalsjukhus och själv blev han intagen när han inte kunde försörja sej själv.

Enligt Wikipedia förflyttades han dock senare till ett annat sjukhus, med trädgård och en koloni med katter. Där levde han fridfullt sina sista femton år (låter lite för bra för att vara sant, men vi kör på det!)

Ginger Cat, 1931.

Det finns tre böcker, som jag själv ska kolla upp:

”Kitten Book” är tydligen ett samlarobjekt. Billigaste jag hittade var runt $500!

Alla Wains böcker ingår i public domain (fritt att sprida), men ingen utgivning av gamla böcker verkar ha skett. Skumt.

The Tragic Life of Louis Wain.

Wikipedia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s