Svar på blodprover


Onormala

Prov: Resultat (referens)

B12: 120 (140 – 500 pmol/L)

D-Vitamin: 16 (>25 nmol/L)

Albumin: 47 (36 – 45 g/L)

Kalium: 5,4 (3,6 – 4,6 mmol/L)


Normala

Prov: Resultat (referens)

Natrium: 142 (137 – 145 mmol/L)

Calcium: 2,31 (2,15 – 2,50)

ASAT: 0,36 (0,25 – 0,75 ukat/L)

ALAT: 0,24 (0,15 – 0,75 ukat/L)

ALP: 1,4 (0,7 – 1,9 ukat/L)

Bilirubin: 7,2 (5 – 25 umol/L)

Kreatinin: 65 (40 – 90 umol/L)

T4 fritt: 12 (12 – 22 pmol/L)

T4: 73 (66 – 181 nmol/L)

TSH: 1,9 (0,3 – 4,2 mIU/L)

Folat: 14 (7 – 40 nmol/L)


Har inte gått igenom svaren med läkaren än, ringde själv om svaren (som den BMA jag är…)

Lågt B12 var en överraskning. Har alltid legat mitt i referensområdet och har alltid kollat det eftersom jag är vegetarian. Jag äter ingen fisk, men visserligen mejeriprodukter och ägg, så egentligen ingen större risk. Brist kan ge trötthet, yrsel, andfåddhet, försämrad gång och balans, samt psykiska symtom som nedstämdhet, depression och minnessvårigheter. Påverkar ämnesomsättningen och kan leda till bestående skador på nerverna. Undrar hur länge det har varit lågt? Brukar ta lång tid innan en brist syns eftersom kroppen måste ”urlakas” först. Kan bero på nån tarmsjukdom också, fast Folat är ju normalt. Gastrit eller glutenintolerans då? Vet ej. Kan leda till Perniciös anemi. Då har man lågt Hb och stora röda blodkroppar, detta vet jag inget om dock, eftersom de proverna inte togs. Allvarligt är det i alla fall!

D-Vitamin lågt, som väntat. Fick det på recept ett tag, men bytte sedan läkare och det blev aldrig någon uppföljning eller förnyelse av receptet. Det är säkert fem år sedan nu. Brist kan vara en bidragande orsak till depression. Leder också till att skelettet urkalkas, trötthet och även fetma. Muskelstyrkan och den kognitiva förmågan är beroende av D-vitamin. Bristen kan bero på problem med njurarna, men också magen. Kreatinin är dock normalt.

Högt Albumin vet jag inte om jag haft innan. Kan bero på vätskebrist (jag bälgar i mej vatten dagligen, alltid gjort, så troligtvis inte) eller njurproblem, fast förhöjningen var väl, i och för sej, försumbar.

Högt Kalium har jag också haft flera gånger under flera års tid. Om det är förhöjt kan man bli illamående, känna sej svag och få oregelbundna hjärtslag. Bortsett från svaghet (som även bristen på B12 ger) har hjärtat varit bra när jag kollat det hos läkaren vid panikångestattacker. Har känt mystiskt illamående vid konstiga tillfällen, men det behöver inte vara pga det. Verkar inte som om man vet vad en förhöjning innebär i längden. Kan också bero på något skumt med njurarna.


Jag får prata med läkaren om hon vill att jag ska ta några uppföljande blodprover, börja ta B12, återuppta D3-intag och/eller om det är något annat jag ska göra. Eftersom jag känner mej ständigt svag, ostadig på benen, har dålig balans, blir yr vid snabb huvudrörelse, har koncentrationsproblem och depression så känns det som någon form av uppföljning borde göras – vad gäller vitaminerna i alla fall. Det är det svårt att veta vad som beror på vad, så kanske analys av RBC, Hb, PTH och något mer vore bra. Det kanske inte är det allra viktigaste att veta varför värdena är onormala, om det inte är något akut och potentiellt dödligt eller nåt som kräver operation, utan att se till att återställa dom till det normala, via medicin eller kost. Jag vet inte. Vi får se vad som framkommer vid nästa besök, eller så ringer jag läkaren nästa vecka och hör vad hon säger. Nu har jag fått älta av mej om detta i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s